Nye takter

Soulhelt er død

Maurice White, grunnleggeren av Earth, Wind & Fire, døde torsdag. Han ble 74 år gammel.

Earth Wind & Fire etablerte seg som et fremragende funkband i begynnelsen av 70-årene. De slo gjennom da «Shining Star» ble nr. 1 på Hot 100 i USA i 1975. Den var hentet fra albumet «That’s The Way Of The World», et av deres aller beste. Earth Wind & Fire briljerte videre med et allsidig tilnærming til hele soulhistorien, med låter som «September», «After The Love Has Gone» og «Let’s Groove». Gruppa utviklet også et gigantisk sceneshow.

I andre halvdel av 70-årene danset Earth Wind & Fire som så mange andre seg over i discoæraen, og ble et av de største navnene fra denne perioden. Samarbeidet med vokalgruppa The Emotions på «Boogie Wonderland» ble et av discoens høydepunkter – men også et av de siste. Gruppa falt etter hvert fra hverandre. Både White og sangeren Philip Bailey satset på solokarrierer, men EWF kom senere sammen igjen.

Mot slutten av 80-tallet fikk Maurice White Parkinsons sykdom og sluttet å turnere. Han forble overhodet for EWF, som fortsatt holder det gående med Philip Bailey i spissen. De spilte på Nobelkonserten i Oslo i 2007. Uten Maurice White, men inspirasjonen hans var alltid til å ta og føle på. En mann som mestret det meste. Han begynte som rhythm and blues-trommeslager for plateselskapet Chess, gikk videre til å spille jazz med Ramsey Lewis, og det sier også litt at en annen av de mest kjente låtene til Earth, Wind & Fire er deres versjon av The Beatles’ «Got To Get You Into My Life». EWF ble innlemmet i det amerikanske Rock’Roll Hall of Fame i 2000.

24. juni spiller Earth Wind & Fire Experience på festivalen OverOslo. Dette er ikke den offisielle utgaven av gruppa, men et orkester ledet av deres gamle gitarist Al McKay.

Mer fra Dagsavisen