Nye takter

Nye og gamle glansdager

Sturla Stålsett er nevnt som sannsynlig kandidat til å bli Oslos neste biskop. I mellomtiden gir den gamle punkrockeren ut nye sanger på albumet «Glansdager».

Sturla Stålsett er professor ved Menighetsfakultetet, har vært generalsekretær i Kirkens Bymisjon og leder i Åpen Folkekirke. En gang var han imidlertid mest kjent som gitarist og låtskriver i gruppene Fort & Gæli og Skjønn Forening. Dette begynner å bli en stund siden nå, men musikken har han holdt på med hele tida.

Et frirom

– Musikken er i økende grad viktig for meg når jeg er opptatt med mye på mange andre fronter. Den hadde større plass i ungdommen, så ble den et sidespor, og i dag er den et frirom, der jeg kobler fra noen andre sider av engasjementet mitt, sier Stålsett.

Stålsett trekkes fram som favoritt til å bli Oslos neste biskop. Ifølge Dagsavisens kommentator Helge Simonnes er dette en stilling han nærmest kan få om han vil. Selv sier han at prosessen fram er lang, og at dette er noe han vil ta stilling til om spørsmålet kommer.

Les også: Stålsett den andre

Hærverk

Sturla Stålsetts musikkinteresse startet med punkrocken, den store vekkelsen som hjemsøkte vårt land på slutten av 70-tallet. Han oppdaget punken for alvor med en konsert med Hærverk på Oslo Katedralskole i 1978, og var i fyr og flamme.

– Punken ble utrolig viktig for meg. Jeg tok trikken til byen, og kjøpte den billigste gitaren jeg fant. Vi skulle gjøre det sjøl, og gjøre noe helt annet en normsetterne rundt oss, forteller han.

Norge 1985

Familien Stålsett flyttet til Elverum der faren Gunnar ble prest. Sturla startet gruppa Fort & Gæli, som øvde i forpakterboligen på prestegården.

Fort & Gæli kan høres på samlealbumet «Anarki og Kaos 2», sammen med grupper som Hærverk, Kjøtt og The Aller Værste. Stålsetts neste band Skjønn Forening var med på Nye Takters, om vi kan si det selv, legendariske samlekassett «Norge 1985». Med navn som Wannskrækk, Babij Jar, CanCan, The Act og Circus Modern. De ga også ut det gode albumet «Livsskvadroner». Stålsett var i noen år sentralt plassert i utviklingen av ny norsk rock.

Les også: Sturla Stålsett kjemper mot klokka

Gode refrenger

– At jeg begynte å skrive egne tekster, på norsk, har helt siden vært en ressurs for alt jeg har holdt på med, forteller han.

– God ledelse handler også om gode refrenger. I Bymisjonen hadde vi sånne som «ingen er bare det du ser», «alle trenger noen» og «det er mennesker som gjør byen vakker», som jeg kunne utdype og bygge videre på. I jobben som prest handler det om å ta gamle ord, omformulere, fortolke og spisse. Det er gjentakelsens kunst. Jeg har lært mer av rocketekster enn jeg kanskje har visst om.

Lys og skygge

Da Sturla Stålsett begynte å spille selv gikk han på skolen sammen med Kai Robøle, som siden er blitt en sentral aktør i norsk platebransje gjennom sitt selskap Waterfall. Da Stålsett ville gi ut plate igjen i 2014 tok han kontakt, og fikk Robøle til å produsere minialbumet «Ingenting som før». Han er med videre til det nye albumet «Glansdager». Sangeren fra Skjønn Forening, Bård Slagsvold, spiller tangenter.

– Glansdager forbindes med noe som glitrer og gjerne ligger litt tilbake. Men de kan være nåtid, de kan komme plutselig og uventet. De kan ikke planlegges eller framtvinges. De bare er – og så er de borte. Albumet handler kanskje om dette spennet av lys og skygge, fravær og nærvær i det hverdagslige, forklarer sangeren og låtskriveren.

Politikk og religion

Sturla Stålsett er en kjent stemme i samfunnsdebatten, spesielt i skjæringspunktet mellom politikk og religion. Han har bl.a. engasjert seg i kampen for likekjønnede ekteskap, og i innvandringsspørsmål. De nye sangene hans bærer ikke konkret preg av dette. Han er nesten den eneste norske artisten som ikke har skrevet sang om flyktningkrisen i det siste?.

– Disse sangene er ikke veldig tydelige politisk, eller etisk – selv om dette også klinger med i noen av låtene. Det holder jeg på med i andre sammenhenger. Jeg har skrevet sanger om flyktningkrisen også, men ikke tatt dem med her. Det er fint at mange andre musikere igjen er blitt tydelige i politiske og sosiale spørsmål. Jeg tror det bare kommer til å forsterke seg med Trump den ekstreme høyresidas frammarsj i Europa. Dette er sånt som jeg snakker mye om. Jeg underviser om religion og samfunn, jeg kan godt bruke det i musikken også, men det har ikke vært det viktigste for meg med denne plata.

Viktig i livet

– Hvor store er ambisjonene med musikken nå?

– Jeg har stor glede av å lage og framføre musikk, og å nå ut til et publikum. Ting er morsommere når man strekker seg etter noe.

– Får du anledning til å fortsette med dette hvis du skulle bli, eeh, hentet til en større oppgave?

– Enkelte roller er mer fasttømret enn andre, men uansett hva jeg gjør videre vil musikken være en sentral del av livet mitt, som det vil være viktig for meg å stå for, som en del av den jeg er.

Mer fra Dagsavisen