Martinus (til venstre) og Marcus, med nye markeder og målgrupper i sikte.

Marcus & Martinus til neste nivå

I dag kom Marcus & Martinus med sin første sang på engelsk. Norges mest populære popartister tar et nytt skritt i sin lange, korte karriere.

Marcus og Martinus Gunnarsen var ti år gamle da de vant MGP Jr med «To dråper vann» i 2012. Ingen fribillett til videre suksess, med tvillingene fra Trofors i Nordland har klart å ta populariteten til stadig nye høyder. Sanger som «Elektrisk» og «Ei som deg» er blitt landeplager. Etter 62 uker på VG-lista var debutalbumet «Hei» nr. 3 i forrige uke, bare forbigått av de nye til Radiohead og Kanye West. De har solgt ut Oslo Spektrum to ganger til høsten. Siden kommer boka, og dokumentarfilm på kino. Tirsdag sender NRK Super musikk med Marcus og Martinus 24 timer i strekk. Etter over 50 år med norsk popmusikk er Marcus og Martinus kanskje det største fenomenet vi hittil har sett og hørt.

Anmeldelse av Marcus og Martinus' «Girls»: Låter som litt halvslapp Madcon

Jobber i fritida

Dagsavisen møtte Marcus & Martinus 1. pinsedag. Deres jevnaldrende er sjeleglade for å få en ekstra fridag. Men Marcus og Martinus har reist fra Trofors til Oslo for å lansere sin første singel på engelsk.

– Når det er skolefri må vi få gjort mest mulig her, sier de. «Girls», som lanseres i dag, er spilt inn sammen med den langt eldre duoen Madcon. Den høres ut som en kvalifisert sommerhit allerede.

– Det håper vi også, sier de.

I løpet av den kommende uka gir de fortløpende ut to sanger til, «Heartbeat» og «I Don’t Wanna Fall In Love».

– Vi har jo fans i utlandet også, sier Marcus og Martinus, og ramser opp en lang rekke land i Europa. De har nettopp begynt å bevege seg på listene i Sverige.

– Det er kjipt at ikke alle kan forstå hva vi synger. Så nå blir det engelsk. Vi vil prøve oss på det neste nivået, forklarer de. De har en uttalekonsulent i Los Angeles som de konsulterer på Skype tre ganger i uka.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ti ganger bedre

Første gangen Dagsavisen snakket med Marcus og Martinus var på Miniøya i 2013.

– Det var lenge siden, synes de. Tida fra man er 11 til 14 kan fortone seg som en evighet. Spesielt når karrieren hele tida tar nye kvantesprang. Den gangen ville de helst bli profesjonelle fotballspillere. Nå er det artistlivet som gjelder.

– Vi har jobbet hardere og hardere for å bli bedre, sier de. Til høsten kommer et helt album med engelske tekster.

– Det blir ti ganger bedre en det forrige, sier Martinus overbevist.

– Det er jo ikke ferdig ennå, innvender Marcus. Eller var det omvendt? Som vanlig er det ikke lett å være helt sikker i etterkant.

Det engelske albumet skal bare inneholde nye sanger. selv om de ble oppfordret til å gjøre «Elektrisk» i en engelsk versjon.

– Men det hadde ikke blitt det samme uten Katastrofe, sier de, om rapperen som deltar på låten. For øvrig en av de mest aller mest spilte i Norge det siste året.

MGP Jr-vinneren «To dråper vann» var en sang Marcus & Martinus hadde laget selv. Siden er det andre som har tatt over denne delen av jobben?

– Når vi skal gi ut låter vi har laget selv, da må de være 100 prosent. Vi er ikke de rette til å lage de låtene ennå. Men i 2089, da kommer vi kanskje med en låt, spøker de, og forteller at de har kjøpt et hjemmestudio for å jobbe med saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opplever mye

For at vi ikke bare skal snakke om bransjeplaner og platekontrakter og hvem som skal produsere de nye låtene har Dagsavisen har tatt med to konsulenter for å treffe målgruppa: Ragna (12) og Elinor (11). – Barn har veldig kreative spørsmål, synes dessuten Marcus og Martinus.

– Handler sangene deres om virkelige jenter. «Leah» for eksempel?

– Leah var ikke ekte, men det var et fint navn, synes de.

– Blir dere aldri leie av å være Marcus og Martinus?

– Vi er glade for at vi får oppleve så mye, sier guttene. Nylig var de på Gran Canaria for å lage videoen til «Girls».

– Mange tror vi har fri når vi reiser bort, men vi er jo på jobb. På Gran Canaria jobbet vi fra ti om morgenen til halv ni om kvelden. Vi jobbet mer enn om vi hadde vært på skolen.

Tvillingene går ellers på en helt vanlig skole, og forsøker å få gjort det meste av opptredener i helgene.

– Krangler dere mye?

– Ikke så mye. Men når vi skal til Oslo må vi først kjøre i fire timer fra Trofors for å ta flyet fra Trondheim. Da sitter vi der ved siden av hverandre i bilen, den ene glir bort i den andre, og den andre knuffer tilbake. Men vi begynner ikke å slå hverandre.

Les også: Justin Bieber, langt fra voksen

Forskjellige liv

Marcus & Martinus har over en kvart million følgere på Instagram. Jentene lurer på om de har private kontoer på sosiale medier for sin nærmeste omgangskrets. Men det måtte de sluttet med, siden ikke alle var til å stole på. Noen delte bort de hemmelige telefonnumrene deres.

Guttenes far, Kjell Erik Gunnarsen, tar over når de blir spurt om venner og familie har begynt å oppføre seg annerledes overfor dem etter at de ble berømte. Faren deres er aldri langt unna når Marcus og Martinus er på jobb.

– De lever forskjellige liv hjemme og borte. Hjemme gjør de det samme som alle andre. Vi vil at livet i Trofors skal være mest mulig likt det som det var før. Det er en liten plass, aller kjenner hverandre, så det blir lettere å leve et normalt liv der, forteller han.

Livet til Marcus og Martinus i Oslo er ikke helt normalt. Etter å ha blitt lei av hotellene har de fått en leilighet de bruker i hovedstaden. Som fansen har oppdaget.

– I går fulgte de etter oss da vi skulle på Peppes. 20 stykker sto utenfor leiligheten til klokka elleve om kvelden. De første kom tilbake klokka åtte om morgenen. Vi får mellom 30 og 60 brev i uka. Det meste er kjærlighetsbrev. Vi kan ikke svare alle. Det er umulig, sier Marcus og Martinus.

– Hva skjer hvis dere går på Karl Johan en dag?

– Det blir så mange som stopper oss at vi ikke kan gå der om dagen. Vi hadde aldri kommet oss videre. Ikke bare jenter stopper oss, der er gutter og mødre og fedre og onkler og tanter også. Men det er ikke sånn at vi ikke liker å møte fansen, understreker de.