Nye takter

Gull til jul

Julesangen «23. desember» stiller spørsmål om Daniel Kvammen gleder seg til jul. Han gleder seg i hvert fall til å være en av hovedpersonene under showet P3 Gull i morgen.

Bilde 1 av 2

De beste julesangene er ofte de tristeste, og Daniel Kvammen forsøker ikke akkurat å piske opp stemningen med sin nye «23. desember». Som handler om å stenge seg inne i vedskjulet, og la resten av familien ha jula for seg selv.

– Jeg måtte spørre mutteren og søstera mi om det var greit å synge denne sangen. Det er ikke utelukkende sånn Kvammen-jula foregår, medgir han.

– Jeg ble spurt om å synge noen coverlåter av julesanger for to år siden, og mens jeg satt der og øvde på standardlåtene kom denne linja om strømmen som gikk. 15 minutter etterpå hadde jeg sangen ferdig. Dette er nok ikke dette jeg i hovedsak skal drive med framover. Sangen er ikke mitt innsalg til årlige julekonserter med Kringkastingsorkesteret. Jeg tenker mer på det som en liten finurlig overraskelse på tampen av året, sier Daniel Kvammen.

LES OGSÅ: «Ingen vega utanom» Daniel Kvammen

Tar av

Året har ellers vært hektisk nok for sangeren og låtskriveren fra Geilo. Daniel Kvammen er nominert som «Årets nykommer» under P3 Gull i morgen. «Du fortenar ein som meg» er nominert til Årets låt. To nominasjoner, i de tre klassene som finnes.

– Det er jo egentlig helt ute. Det har gått helt av skaftet etter at plata kom ut. Det har vært en lang opptur, men det er som å sitte i et fly som tar av: Det er mye risting også, sier Kvammen. Som dro fra å synge for 70.000 på VG-showet på Rådhusplassen til en konsert for 50 i et bedehus i Hemsedal samme helg.

– Det er surrealistisk at en fyr i min sjanger skal suse opp i popverdenen. Jeg er vel det rurale alibiet. Jeg har havnet i et rart sjikt, mellom det veldig moderne og det tradisjonelle. Det er en veldig spennende posisjon å være i, med tanke på veien videre, forteller han.

«Du fortener ein som meg» er nå offisielt kvalifisert til gullplate. Daniel Kvammen tror ikke det kan være mange andre visesangere på små indieselskap som har fått gullplate de siste årene. Han skal dessuten framføre den under P3 Gull i morgen, og har lovet et «eit satans show» og den heftigste versjon av låten noensinne.

– Vi får se om vi klarer å leve opp til det. Men vi nærmer oss 110 konserter i år. Så jeg tror virkelig vi er bedre enn noen gang før.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fortsetter oppover

«Jeg tror ikke dette kommer til å bli en evig bratt kurve oppover. Jeg har fått veldig mye veldig fort, men nå handler det om hardt arbeid videre, og å få laget et album», sa Daniel Kvammen da vi snakket med ham før Bylarm for snart to år siden. Bare å få spille på Bylarm var en seier. Men kurven oppover har bare fortsatt. «Hadde lovt dei at eg skulle bli noko stort/Må holde ord», sang han om å dra fra heimbygda i tittelsporet på albumet «Fremad i alle retninga».

– Det er rart å komme tilbake med denne, mer eller mindre, selvoppfyllende profetien i bagasjen. Men jeg klar over at det kan være over like fort som det startet, så det har nok ikke gått helt til hodet på meg, sier han.

Etter jul tar Daniel Kvammen en pause for å lage nye sanger.

– Det må ikke bli for mye Kvammen i monitor. Jeg får gi andre også litt rom, ler han. Men han kommer til å være tilbake for flere konserter til sommeren, og etter hvert forhåpentligvis med et nytt album som kommer til å «toppe heile skiten».

Søndag var Daniel Kvammen gjest med Hellbillies på konserten i Den Norske Opera. Han sang «Som en båt på land», og «Ei krasafaren steinbu» med Stein Torleif Bjella og hele bandet til slutt.

– Da ble jeg 14 år igjen. Første gang vi spilte i Oslo, på Revolver, tok vi «Ei krasafaren steinbu» til slutt. Dette var virkelig en guttedrøm som gikk i oppfyllelse.

Kanskje Kvammen, Bjella og Hellbillies kan lage et felles julealbum neste år. «Jul i Hallingdal»? Så blir det ikke så mange sanger å ordne på hver.

– Det var helt rått å spille med dem, men jeg vet ikke om vi er kommet helt dit. Det kunne blitt jævlig dark. Det må være måte på hva man kan utsette folk for.

Spilles på Rockefeller 16. desember

LES OGSÅ: Fra Bylarm til toppen på et år

Mer fra Dagsavisen