Nye takter

«Ingen vega utanom» Daniel Kvammen

Daniel Kvammen er et av årets mest forhåndsomtalte navn på Bylarm. Veien hit går via BI og en skiheis.

Daniel Kvammen var en av våre egne utvalgte «11 blant 111» tidligere denne uka. Bylarm er full av talenter med store ambisjoner. Noen har allerede flyttet til Los Angeles, og er klare til å ta verden med storm.

- Jeg blir nok her foreløpig. Målet er bare å komme ut av Bylarm på topp. Så gjør vi de valgene som må gjøres etterpå, sier Daniel Kvammen fra Geilo. Han har bodd i Oslo i tre år, og fått stadig større oppmerksomhet for sangene i det siste.

Fugl i bur

Egentlig dreier dette seg om bare tre allment tilgjengelige sanger. Eller først og fremst de to som er på sjutommersingelen «Ingen vega utanom»/«Altfor mykje tå altfor lite».

- Det er veldig tøft å stå og holde ei plate som en spiller på selv. Jeg trodde ikke jeg skulle komme til å gjøre det. Singelen er laget på et ekstremt lite budsjett. Det er utrolig at den har fått så mye oppmerksomhet, mener han.

Vinylsingler er fortsatt for spesielt interesserte, men Daniel Kvammen kom også fort høyt opp i «butikkvinduet» til strømmetjenesten Wimp.

- Jeg var praktikant i Wimp en stund, men da fortalte jeg ikke at jeg spilte selv, fordi jeg syntes det var flaut. Jeg har pratet med redaksjonen der etterpå, og jeg tror ikke de hadde backet meg hvis de ikke hadde tro på det. De er ekstremt musikkinteresserte.

Coveret på singelen viser et bilde av Daniel Kvammen, med fugl i bur på noe som må være Oslos vestkant. Kan det være …

… en referanse til den første singelen til DeLillos! Jeg var der for å ta bilder, fuglen var tilgjengelig. DeLillos var det første norskspråklige bandet jeg likte.

Næringsvett

- Da jeg var 19 jobbet jeg i skiheis. Det var lite å drive med i bua, uten internett. Jeg begynte å ta med meg gitaren på jobb. Jeg hadde åtte timer på å øve hver dag. Jeg tror ikke sjefen likte det så godt, det så ikke bra ut utad, forteller Daniel Kvammen om bakgrunnen sin. Siden har han studert kultur og formidling på BI.

- Jeg har fått litt næringsvett. Det var ålreit, men det er bedre å spille selv. Studiet handler om en forståelse for at ikke alt er idealisme. Det er kreativt og moro å lage låter, men når de er ferdige er det viktig at folk som kan være interesserte får hørt dem. Men jeg forholder meg ikke så mye til bransjen selv nå, jeg har flinke folk rundt meg, som virker oppriktige i forhold til hva de driver med.

Morsmål

I tillegg til sine konserter på hovedprogrammet, med fullt band, er Daniel Kvammen over alt på Bylarm med gitaren sin. På morsmålskonferansen til Wimp på Bylarm i går ettermiddag var han med for å synge, på morsmålet, og fortelle litt om sitt forhold til sangtekstene. Han har nylig gjort det samme under en kveld med «Litteratur på Blå».

- Der sa jeg at den amerikanske visesangen gikk fra å være bruksmusikk for familien, videre til de politiske sangene til Woody Guthrie, og til mer selvsentrerte «singer/songwriters» på 60-og 70-tallet. Der hører jeg hjemme blant de selvsentrerte.

- Sangene mine er en øvelse i å si det som der er. Jeg prøver å komme inn til beinet i historiene, uten store ord. Jeg tror ikke jeg har jugi på meg så mye. Men det er heller ikke et Knausgård-prosjekt, det er det virkelig ikke.

Daniel Kvammen forteller at også han begynte å skrive tekster på engelsk en gang. Da han var ung, sier 25-åringen.

- Å synge på norsk var ikke et bevisst valg på en gitt tid og et sted, det var en ganske naturlig utvikling som skjedde over tid. Men jeg er glad for å være med i en bevegelse som fremmer dialekter. Jeg er blitt mer bevisst på at jeg spiller en rolle i språkdebatten når sangene mine blir lagt mer merke til.

Mye veldig fort

Før eller siden kommer Stein Torleif Bella alltid opp i omtaler av Daniel Kvammen. Fra nabobygda Ål, med finurlige karakterer i sangene sine, en helt annen metode enn den Daniel Kvammen benytter seg av. Likevel, med samme dialekt er det uunngåelig at de to blir sammenlignet?

- På Bylarm er det mye musikk, enten det er hardrock eller hip hop, som har sterkere fellestrekk med andre enn jeg har med Bjella. Men det er ikke noen tvil om at jeg er glad i ham, og i Hellbillies også, innrømmer Kvammen. Og legger til at Bjella er en av hans store favoritter blant tekstforfattere, sammen med Lars Vaular og Thomas Öberg i Bob Hund.

Når larmen i byen har gitt seg for denne gangen er Daniel Kvammen tilbake med egen konsert på Parkteatret 25. april. Han er også klar for Øyafestivalen. En av de aller første annonserte på årets program, mens singelen hans ennå var helt fersk.

- Den oppmerksomheten var veldig kul å få. Jeg tror ikke at dette kommer til å bli en evig bratt kurve oppover. Jeg har fått mye veldig fort, men nå handler det om hardt arbeid videre, og få laget et album.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen