Nye takter

Cardi B rev opp gresset på Kadetten

Tight, kompakt – og kort fra Cardi B på årets Kadetten.

Cardi B

Kadetten, tirsdag 2.juli

Terningkast: 4

«Can the women of Oslo calm the fuck down? Let´s find out.»

Belcalis Almanzar, aka Cardi B er endelig i Oslo. Unnskyld, Sandvika. Denne vesle, dog svært idylliske strandstripa et sted mellom Oslo og Drammen få ville visst noe som helst om ellers.

Jubelen og dedikasjonen fra publikum er til å ta og føle på. Det har jo vært en viss frykt for at hun ikke skulle komme. For ikke lenge siden var det et bilde som skapte baluba. Av et par hovne føtter på flytur. Komplikasjoner etter plastiske operasjoner er noe som kan skape nok bekymringer rundt hvorvidt hun ville karre seg hit eller ei – hun har jo avlyst en Norges-tur før, må vite. Men så fort det tøyt ut en insta-post om at hun var vel ombord på flyet sitt til Oslo, tok det ikke lang tid før diverse medier og enkeltpersoner fikk videreformidlet budskapet via sosiale medier.

Cardi B er et særlig fenomen av vår tid: Hun var den første kvinnelige rapperen til å nå nummer én på Billboard Hot 100 på nesten 20 år, og hun skrev historie da hun ble den første kvinnelige rapperen til å vinne en Grammy for beste rap-album for «Invasion of Privacy» som kom i fjor. Men kanskje særlig er dit hun er nådd særlig interessant med tanke på bakgrunnen hennes. Som hun selv har uttalt om å være fra Bronx: «Det har påvirket musikken min og hvordan jeg vokte opp. Jeg var alltid en søt jente og alltid en mad-hype, så alle ville sloss mot meg, derfor var jeg nødt til å sloss tilbake.»

Ikke bare bryter hun med normer for dydighet og høvelighet som eksisterer for kvinner, gjennom sin herlig skamløst konfronterende attitude. Bakgrunnen som stripper og diverse videoer på avveie ville sannsynlig betydd kroken på døra for mange, ikke bare jobbmessig, men også hva gjelder omdømme, omgitt av moralske pekefingre i media. Men fortida har hun galant tatt eierskap over. Cardi B mestrer kunststykket å kombinere det å spille på kropp og seksualitet, med å samtidig ha selvironi, og samtidig utvise en herlig avslappet attitude, inneha en distinkt persona og ikke minst: Være en teknisk god rapper med distinkt flow. Nevnte jeg at hun er mamma i tillegg?

At hun er kveldens headliner, demonstrerer hun også med stor stil, der hun åpner hardt med «Get Up 10» omflakkert av en drøss lillakledde dansere på scenen, og til jubelbrøl fra det som ser ut til å være omtrent hele Kadettens gjesteliste denne første av to festivalkvelder. Vokalen er klokkerein - dog med litt hjelp fra singback. Hun utviser en god tilstedeværelse og stamina, og innimellom skyller den velkjente, selvsikre latteren over sletta. Det grønne gulvet på Kadettangen rives opp, unge struper hyler og hopper. Man føler seg egentlig ganske dust av å stå i mengden og skrive anmeldelse på telefonen sin mens man blir dyttet til alle kanter.

Mesteparten er hits fra «Invasion of Privacy», som «Bartier Cardi», «I Like It», «Drip» og «Be Careful». Også opp fra Cardi Bs gaveeske kommer ektemannen sjæl, Offset, og bistår på «Clout». Det rister pent under føttene så vi kunne laga kvikksand om man holdt på 20 minutter til. Hun slår an en passende joke om at han kunne gjort en god nummer to i Oslo. Det topper seg nok en gang med allsang til gjennombruddslåta «Bodak Yellow». Det er nesten så undertegnede også glemmer at man var sur over å ha blitt dytta i puppen av en hissig fyr i en overfylt fotograv i starten av konserten. Nesten. Men når det begynner å bli riktig så varmt hos publikum, er det hele over. 30 minutter før tida. Det er tight og kompakt, men snaue 40 minutter er vel litt i korteste laget?

Mer fra Dagsavisen