Nye takter

Bylarm dag 2: Fra sukkerspinn til fandenivoldsk punk

Bylarm dag to ble en presentasjon av norsk musikks framtid fra to ytterkanter. Isah i den ene enden og Combos i den andre.

Bilde 1 av 6

Les også: Se bildene fra Bylarm 2020

Fra norsk punks framtid til det største håpet innen urban R&B. Klubben Blå ble framfor noe trykkokeren under Bylarms fredagskveld som startet med nok en kraftoppvisning av en konsert fra bergenske Kamara som vi roste opp i skyene over konserten bare et trekvart døgn i forveien. Nå viste hun hvor godt hun kler det aller minste klubbformatet med et band som i enda større grad kom til sin rett i møtet med publikum.

Det var ellers en fredag bestående av en rekke internasjonale artister på scenen, og blant dem gjorde amerikanske Baby Rose inntrykk. På Ingensteds scene viste hvorfor hun bobler som en av de nye store innen amerikansk r&b og soul. Atlanta-artisten, som egentlig heter Jasmine Rose Wilson, har bak seg blant annet albumet «To Myself» (2019) og faktisk også en tidligere opptreden i Oslo ifølge henne selv.

Hun la heller ikke skjul på stemmen som ofte blir sammenlignet med Nina Simones', og en låtverden som henter mye tematikk fra klassiske kvinnelige blues- og soulsangere som hun så gjør sine egne moderne vrier over.

Cashmere Cat fra Halden og verden for øvrig spilte et sett på Sentrum Scene som viste hvordan moderne dansemusikk kan tilsettes originale tvister, slik fjorårsalbumet «Princess Catgirl» understrekte. Det lå også til grunn for et dansbart sett på sentrum Scene av det kanskje udiskutabelt største verdensnavnet i sin sjanger under årets Bylarm.

Les også: Bylarm dag 1: «Overgikk virkelig alle forventninger»

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Combos på Blå. Foto: Mode Steinkjer

Det gode med Bylarm er at de fleste artistene spiller to konserter i løpet av tre dager, og skulle man lure på hva man skal se på den siste kvelden ga de to etterfølgende artistene på Blå kontante svar. Om ikke Kamara holdt kveldens heteste billett, så var det Isah folk gråt over å ikke komme inn for å se. Kaleb Isaac Ghebreiesus som han egentlig heter er blitt hyllet for sine tidligere opptredener, men Blå-konserten under Bylarm ble en av de første virkelig viktige soloøktene for artisten som Karpe overraskende tok til seg under prosjektet «SAS PLUS/SAS PUSSY», også på den videre turneen som inkluderte Kadetten-opptreden og Øyafestivalens avslutningskonsert. Det ble starten på en karriere som gjør at han går, og ikke løper i fotsporene til mer etablerte artister som for eksempel Unge Ferrari.

Les også: Isah: Softis fra Stavanger

Isah har en egen autoritet på scenen når han strør om seg med mild vellyd og en vokal som skapt for å lage sukkerspinn, for å bruke det ene uttrykket fra EP-tittelen «Sukkerspinn og hodepine», og de fem låtene herfra skaper alt annet enn milde hyl blant publikum, i likhet med den blodferske singelen «Zelda».

Det skulle imidlertid bli enda mer støy når Dutti Dior inntok scenen for å si «Hallo» og det ble brått varmere enn Dantes «Inferno». Han ble for øvrig en av tre på kortlisten til å motta prisen Årets stjerneskudd i etterkant av konserten, en pris som deles ut sent lørdag kveld. De to andre på den korte nominasjonslisten er Musti og Safario.

Les også: Charlotte Dos Santos: Tilbake på Bylarm

Det ble for øvrig stjerner og musikalsk fyrverkeri da Combos fra Trondheim truet med å legge klubben i ruiner med sin potente punkrock. De har kun holdt på i et drøyt års tid, men med vokalist Axel Møller Olsen som en regelrett kruttønne i front foran fire mer rutinerte karer fra Trondheims rockescene, er lydbildet tett som en betongvegg og referansene så klassiske at gamle pønkere kan få tårer i øynene av mindre. Ryktet som har løpt foran dem lyver ikke, dette er virkelig ett av Norges beste band for øyeblikket, i hvert fall når det blir så komprimert som under Bylarm

Avleveringen gjør at de ikke på noe vis låter nostalgiske, snarere bar konserten knallharde bud om at sanger som «Cookies and Crack» og store oser selvironi og spilleglede vil føre bandet så langt av sted som de kan ønske seg.

Mer fra Dagsavisen