Kultur

Må kutte, men satser videre

Dramatiske kutt i pressestøtten tvinger Mentor Medier, som eier Dagsavisen, til å be om stillingskutt.

– Vi har gjennomført kutt på noen områder for å kunne satse offensivt på andre områder i flere år allerede, og kommer til å klare det også denne gangen. Men det er klart det er alvorlig for alle at regjeringen ikke innser verdien av en differensiert presse, men gjør sitt ytterste for å svekke mediemangfoldet, sier sjefredaktør Kaia Storvik i Dagsavisen.

Mentor Medier trekker fram innføringen av det såkalte pressestøttetaket på 40 millioner, ny lavmoms på 8 prosent for papiraviser samt en dramatisk nedgang i annonsemarkedet for papiraviser som årsaker til at det nå må gjennomføres kutt.

Snuoperasjon

I 2009 gikk Dagsavisen med 24 millioner kroner i driftsunderskudd. De to siste årene har avisen oppnådd driftsoverskudd for første gang på mange år.

– Dagsavisens snuoperasjon fra 2010 til i dag er en suksesshistorie, men den er nødt til å fortsette med samme styrke. Vi oppfatter oppdraget fra styret i Mentor Medier slik at vi skal fortsette jobben med å kutte kostnader samtidig som vi satser offensivt, slik vi har gjort de siste årene, sier Eirik Hoff Lysholm, som er administrerende direktør og påtroppende publisher.

– Det gir muligheter til å gjennomføre offensive satsinger som den vi har gjort i Drammen, der vi i fjor sommer relanserte den gamle avisen Fremtiden som en utgave av vår avis.

Vedtaket om de omfattende kostnadsreduksjonene ble gjort på et ekstraordinært styremøte fredag, og de ansatte ble informert i dag.

Skjerme journalistikken

Storvik understreker at de vil gjøre sitt ytterste for å skjerme journalistikken i prosessen som nå kommer.

– Vi ser på våre totale kostnader i alle ledd, også i ledelsen. I dag klarer vi oss med færre folk, men er samtidig bedre i stand til å lage en bedre avis enn på mange år. Jeg kan love at vi skal satse alt vi kan på journalistikken, både i nye og gamle kanaler, og har spennende prosjekter på gang framover, sier Storvik.

Innovasjon kombinert med kostnadsfokus og satsing på journalistikken har gitt gode resultater de siste årene.

– Når opplagstallene kommer for 2013, føler jeg meg sikker på at de vil vise at vår avis har en bedre utvikling enn de fleste av landets største aviser, sier Lysholm.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

– Urettferdig

Journalistklubbene i Dagsavisen og Vårt Land protesterer mot regjeringens forslag om et kronetak for pressestøtten i en felles høringsuttalelse.

– Et kronetak vil slå uforholdsmessig hardt ut for Dagsavisen, mener klubbleder Bernt Erik Pedersen.

– Dagsavisen har nå gått med overskudd to år på rad. Vi har klart å snu en negativ opplagsutvikling, og vi har klart å snu mange år med underskudd. Vi har omstilt oss og gjennomfør innovative prosjekter, akkurat slik Kulturdepartementet ønsker med pressestøtten. Da oppleves det hardt, urettferdig og bittert å bli møtt med flere kutt i pressestøtten, sier Pedersen.

Mer fra Dagsavisen