Kultur

Kan halvere antall forestillinger

Pensjonsforhandlingene i kultursektoren står i stampe. Det har snart to uker siden partene snakket sammen.

Bilde 1 av 2

Sist de snakket sammen var i april. Forhandlerne i Spekter og LO Stat er langt unna en enighet i pensjonsforhandlingene som omfatter ansatte i teatre, opera og orkestre.

– Hvis det ikke skal skje noe, begynner det å bli kritisk. Våre medlemmer skal kunne leve med denne situasjonen i hverdagen, sier forhandlingsleder for LO Stat, Eivind Gran.

LO Stat forhandler på vegne av alle forbundene i sektoren, og la 24. april fram et krav om en felles hybridpensjon i kultursektoren. Men arbeidsgiverne, representert ved Spekter, ønsker en innskuddsordning, var svaret de fikk fem dager senere. Etter det ble det stille.

Les også: Ber Widvey ta ansvar

Strategimøte

I dag møtes arbeidstakerforbundene til et møte om veien videre.

– Spørsmålet er hva vi skal gjøre nå. Vi har ikke hørt noe etter første forhandlingsrunde, og vi må evaluere og se hvordan vi skal gå fram videre, sier Gran.

Konflikten bunner i hvem som skal ta risikoen for pensjonen. Slik det er i dag har de ansatte en god ytelsespensjon, der arbeidsgiveren sitter med største byrden. LO Stat frykter er en innskuddspensjon der all risiko er flyttet over på de ansatte. Det er også derfor de ikke ønsker å møtes hos Riksmekleren, da de kan risikere å ende opp med en slik løsning.

En hybridordning innebærer en mer fordelt risiko mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

– Når vi går inn med krav om overgang til hybrid, krever vi dårligere pensjon enn i dag. Grunnen er at anerkjenner at virksomhetene ikke tåler belastningen ved dagens ytelsesordning, sier Gran.

Les også: Vil endre lov om operapensjoner

Kommenterer ikke

Noen streik har han imidlertid liten tro på.

– Å streike for å oppnå en verre ordning enn i dag er lite hensiktsmessig. Det beste alternativet for oss er å ikke ta initiativ til flere forhandlinger, og dermed beholde dagens gode ordning, sier Gran.

Spekter opplyser til Dagsavisen at de ikke ønsker å kommentere forhandlingenes stillstand.

– De signalene vi har fått fra dem er at de ikke er interessert i å diskutere vårt utspill, sier Gran.

Les også: Ber om lovendring

National må kutte

Dersom pensjonsbyrden blir like stor neste år må også Nationaltheatret kutte i antall forestillinger, skriver de i sin budsjettsøknad for 2016. «Teatrets pensjonskostnader har økt med 11 mill. kr fra 2012 til 2015, og de forventes med dagens pensjonsordning å øke ytterlig med 2,5 mill kr i 2016», skriver de til Kulturdepartementet.

Kostnadene vil føre til en reduksjon i antall forestillinger, med mindre teatret får ekstra bevilgninger på 7,5 millioner kroner.

Teatret har de siste årene økt billettprisene for å bidra til å dekke de økende pensjonsutgiftene.

Kutt i Scene 2 og konserter

Ved nyttår hadde Den Norske Opera & Ballett en reell egenkapital på minus 544 millioner kroner. Dersom Operapensjonsloven ikke endres, og Operaen ikke lykkes i å innføre ny pensjonsordning, må det kuttes 25 millioner kroner neste år. Og da 90 prosent av kostnadene er til kunstnerisk produksjon, er det nettopp kunsten det vil gå utover, skriver Operaen i sin budsjettsøknad for 2016.

Operaen skriver videre at det er vanskelig å kutte i produksjonene til hovedscenen, da kontrakter allerede er inngått med sangere og andre kunstnere.

Derfor er det forestillingene på Scene 2 og konserter på hovedscenen som er lettest å gjennomføre kutt i. Et kutt på 25 millioner kroner tilsvarer 150 forestillinger på Scene 2 og 20 konserter.

Da vil antall forestillinger i 2016 være redusert fra 450 til 280.

Mer fra Dagsavisen