Kultur

Ber om lovendring

Selv om partene blir enige om ny pensjonsordning i kultursektoren, vil ikke det berge Operaens økonomi alene.

Da Dagsavisen gikk i trykken i går kveld, var det ikke blitt enighet i forhandlingene mellom arbeidsgiversiden Spekter og organisasjonene som representerer de ansatte ved teatre, orkestre og Den Norske Opera & Ballett. Institusjonsteatrene og Operaen har høye og raskt voksende pensjonsforpliktelser. Blir ikke partene enige i dag, vil arbeidstakerne gå i 1. mai-tog med visshet om en kommende mekling.

Særaldersgrenser

Men for Operaen, som i år har pensjonskostnader på omkring 100 millioner kroner, vil ikke en ny pensjonsordning løse hele problemet. I et brev til Kulturdepartementet understreker direktør Nils Are Karstad Lysø nødvendigheten av en lovendring. Årsaken er at Operapensjonsloven har spesielle aldersbestemmelser for sangere og dansere, slik at danserne går av med pensjon etter fylte 41 og sangerne etter de fyller 52 år. Denne særaldersgrensen er dyr for Operaen.

– Her er det viktig å skille: Disse bestemmelsene er ikke tema i de pågående forhandlingene, og kan kun endres i Stortinget, forklarer rådgiver og pensjonsekspert i Fagforbundet, Steinar Fuglevaag.

Endret i Sverige

Lysø ønsker ikke å kommentere henvendelsen til Kulturdepartementet ytterligere.

I Sverige, der særaldersbestemmelsene i år ble fjernet av regjeringen, ble nylig Svensk Scenkonst, Teaterförbundet og Sveriges Yrkesmusikerförbund enige om en avtale der sangere og dansere kan få støtte til omstilling så de kan delta i yrkeslivet like lenge som andre. I tillegg får danserne ti prosent lønnsøkning. I fjor kom Operaen med innspill til en eventuell lovendring i Norge, men Kulturdepartementet har foreløpig ikke ønsket å svare på hvorvidt det er aktuelt å gjøre noe med Operapensjonsloven.

Krav om hybrid

Fredag la arbeidstakerorganisasjonene fram et krav om hybridpensjon for kultursektoren.

– Hybridordningen er ment å være en moderne ordning som ivaretar regnskapsutfordringene med tanke på forpliktelser og forutsigbarhet. Samtidig ivaretar den de ansatte ved at den er rigget til å være livsvarig. Det er mulig å betale høyere premie for kvinner, samt at den har en nullgaranti, som betyr at verdien ikke kan falle. Det innebærer at du etter ett år ikke vil sitte igjen med mindre enn du hadde da året begynte, forklarer Fuglevaag. Han beskriver hybridpensjon som en god ordning for de ansatte i kultursektoren.

– Arbeidstakerne overtar litt mer av risikoen selv, men for yngre arbeidstakere vil hybridordningen gi en bedre pensjon, sier han.

Spekter ønsker ikke å kommentere forhandlingene, men understreket da hybridordningen ble lansert, at Operapensjonsloven måtte bli opphevet og erstattet med den generelle pensjonslovgivningen.

Mer fra Dagsavisen