Kultur

Jubilant holder koken

Pondus jubilerer. Denne helgen er blad nr. 200 i handelen. Her kan du lese historien som egentlig skulle avsluttet hele serien. Frode Øverli har ikke tenkt å gi seg ennå.

Bilde 1 av 2

– Gratulerer med blad nummer 200!

–Jo, takk for det, det kom litt brått på.

– Ja ha?

– Jeg teller ikke utgaver, jeg er mer opptatt av å levere striper til hvert nummer enn til hvilken utgave det er i rekken. Så jeg var faktisk ikke klar over hvilken utgave det var før agenten min gjorde meg oppmerksom på det.

Den første Pondusstripa sto på trykk i avisen Vestnytt på Sotra 28. oktober 1995. Resten er, som det heter, historie. Siden den spede starten har Pondus tatt leserne med storm. Det første bladet kom i 2000. Og nå er altså blad nummer 200 i salg. Uten at Øverli har tenkt å gi seg med Pondus av den grunn.

Her er et sikkert tegn på at Øverli ikke har tenkt å gi slipp på Pondus riktig ennå: I blad nummer 200 er det en ti sider lang historie som egentlig var tenkt som avslutning på hele serien.

– Det var noe jeg sa litt løst i et intervju en gang, at jeg allerede hadde tegnet den siste stripa om Pondus. Det stemmer at dette er en historie som jeg har hatt liggende, og som kunne fungert som en avslutning på serien. Men så fikk jeg en fin anledning til å bruke den nå, sier Øverli og utdyper:

– Grunnen til at den dukker opp nå, er at den fungerer som et springbrett til nye historier og ideer. Denne historien betyr en omveltning for serien, som tar en ny retning. For meg er det viktig å finne nye innfallsvinkler, det er sånne grep som gjør at man kan holde på en sesong eller to til og gjør den interessant for meg selv og andre å lese, sier Øverli.

Det betyr ikke at han ser for seg at serien fortsetter i det uendelig.

– Jeg ville blitt veldig forbauset hvis agenten min en dag ringer meg og sier at vi har nådd blad nr. 400.

Utvikler serien

Pondusleserne vet at Øverli hele veien har utviklet serien. Den som har gjennomgått den største forandringen, er Jokke. I begynnelsen av serien bodde han hjemme hos mor, var arbeidsledig og hadde en heller tvilsom smak når det gjaldt damer. Senere fant han en grepa dame i Camilla, fikk barn, ble skilt og fant tilbake til Camilla. Pondus selv har skiftet yrke fra bussjåfør til pubeier. Den slags grep er helt nødvendige for at serien ikke skal stivne, sier Øverli.

– Dette er like mye for min del som for leserne. Det må være interessant for meg også, ellers vil leserne legge merke til det med en gang, sier Øverli og forsikrer at han fortsatt har det gøy med Pondus.

– Jeg koser meg fortsatt på jobb. Tanken på å lage noe helt annet har slått meg, men jeg føler fortsatt at jeg har mer å fortelle om disse figurene.

Hekta på golf

Frode Øverli er kjent for å dele sin fotballinteresse med Pondus. Men på et punkt skiller Øverli og Pondus lag. De siste årene har Øverli blitt en ihuga golfspiller. I den grad at han har kjøpt hytte i Spania rett ved en golfbane. Og sitter og ser ut på golfbanen fra verandaen når Dagsavisen intervjuer ham på telefon. I serien er golf en idrett som dyrkes av nerden Harold, til Pondus store skepsis.

Altså, Frode Øverli spille golf – er det lov?

– Ja, det er faktisk det. Noen forskjeller må det jo være mellom Pondus og meg. Golf er en helt fantastisk sport, Pondus har bare ikke skjønt det ennå. Det var en kompis som fikk meg med på golfbanen for noen år siden, og da var det gjort. Golf er nesten en sykdom, du kan bli hardt rammet. Jeg ser ikke for meg at det samme kan skje med vannpolo og dressurridning. Du kan bli helt gal av golf, men gøy er det.

Ivrige fans

En periode var serien så populær at Øverli måtte skaffe seg hemmelig telefonnummer. En helt spesiell episode førte til denne erkjennelsen. For noen år siden ble Øverli vekket midt på natten av at mobilen ringte. Fyren i den andre enden var sørpe full og hadde blitt med en dame hjem. Der låste han seg inne på badet hvor han ringte Øverli med spørsmålet: «Hva ville Jokke gjort nå?».

– Jeg sa at han burde gjøre det motsatte av Jokke, så ville han nok få napp. Men ja, det var da jeg skjønte at hemmelig telefonnummer nok var en god idé.

Mer fra Dagsavisen