Film

Ingen blockbustereffekt for «Flukt»

Høstens store norske actioneventyr ble ikke storsuksessen som forventet i premierehelgen.

Nå setter Oslo kino og produsenten sin lit til jungeltelegrafen, som allerede summer.

Actionfilmen «Flukt» ble sett av 21.292 personer på kino i åpningshelgen. Sjangerfilmprodusent Fantefilms nyeste var den nest mest sette på norsk kino. Pågangen fra norske kinogjengere var likevel langt under forventningene til Oslo kino, som blant annet hadde satt opp filmen i hovedsalen på Colosseum.

Skuffet

Oslo kino satset på at «Flukt» skulle bli en ny norsk storsuksess, men i morgen blir den flyttet over til Colosseums mindresaler.

- Vi hadde nok forventet bedre besøk på denne filmen. Det er en kjensgjerning. Dette var tenkt å være en blockbuster. Det er en film vi ventet mer av, derav plasseringen i den store salen på Colosseum. Samtidig har «Flukt» åpnet langt bedre enn mange andre norske filmer i år, sier programdirektør Christin Berg i Oslo kino.

At filmen tas ut av storsalen etter en uke, er vanlig prosedyre og ikke noe dramatisk, påpeker programdirektøren i Oslo kino. «Flukt» kommer til å gå på samme antall kinoer i byen som før.

- Det er ikke mange filmer som klarer å fylle Colosseum. Det skaper ikke noen god filmopplevelse om en film vises i en for stor sal. Opplevelsen blir sterkere og mer fortettet i en mindre sal. Samtidig ser vi at «Flukt» trenger litt tid på å nå publikummet sitt, å bli snakket om. Nå i høstferien opplever vi at ungdommen gjerne vil se den. Det er tydelig at folk anbefaler den videre. Filmen hadde fine tall tirsdag kveld, sier Berg.


Jevn trafikk

Produsent Martin Sunderland i Fantefilm setter også sin lit til jungeltelegrafen.

- Det er åpenbart at filmen har funnet sin målgruppe og at folk snakker godt om den. Det er «word of mouth» som gjelder, for utover i uka har den hatt nesten like bra besøk som lørdag i åpningshelgen. «Flukt» hadde også en av de tre beste åpningsweekendene for en norsk film i år. Det er vi veldig fornøyd med, sier Sunderland.­

Tirsdag lå «Flukt»-besøket på cirka 30.000.

Produsenten av filmen vil ikke spekulere i hva besøkstallet kan ende på.

- Før i tida fantes det noen regler vi kunne bruke, men nå er dette forskjellig fra film til film, tida og konkurransesituasjonen. Det vi kan si, er at vi har laget en film vi er glade for at åpenbart har truffet et segment, et publikum.

Han vil heller ikke sammenligne «Flukt» med «Fritt vilt», regissør Roar Uthaugs gjennombrudd fra 2006. «Fritt vilt» åpnet med 55.000 besøkende og banet vei for ytterligere to «Fritt Vilt»-suksesser.

- «Fritt vilt» var en helt annen type film. 2006 var en annen tid og en annen greie, sier Sunderland.

«Flukt» er et actionspekket middelaldereventyr med Ingrid Bolsø Berdal i en av hovedrollene. Før premieren har filmen fått enorm respons fra utlandet.

- Det er utrolig moro. Før premieren var den solgt til 57 land. Det er åpenbart at denne filmen får et godt liv i Norge og internasjonalt, sier Martin Sunderland i Fantefilm.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen