Bruk og vask, fremfor bruk og kast.

Hold på koppen!

Tørste festivaldeltagere kan drikke med god samvittighet på Øya. For plastglasset, det trenger de ikke kaste i søpla. Eller på bakken.

Bilde 1 av 3

- De nye glassene er kjempebra! Jeg bærer rundt på mitt i nettet når jeg ikke bruker det, forteller deltager på øyafestivalen, Torkel Toft.

Øya har ikke bare spiselige, komposterbare tallerkener, økologisk, kortreist vegetarmat og et fokus på gjenbruk. I år er matområdet deres hundre prosent fri for den fryktede engangsplasten. Det er takket være gjenbruksglassene.

– I år bruker vi glass av hardplast som kan vaskes og gjenbrukes opp til hundre ganger, forteller miljøsjef for Øyafestivalen, Ingrid Kleiva Møller.

Prosjektet skal spare søppelbøttene for 30 millioner plastglass. For når festivalen er over, leveres gjenbruksglassene til eieren, Ringes Bryggeri, vaskes og er klare til å leies ut på nytt til de som måtte ønske det.

###

Festivaldeltagerene Torkel Toft og Ingrid Døsland er fornøyd med gjenbruksplasten.

Helt fantastisk

Ingrid Døsland og Torkel Toft (25) sitter i sola og drikker hver sin drink. De er veldig positive til det nye miljøtiltaket.

– Det som er så deilig med øyafestivalen er at det er så grønt og fint. Og nå slipper man alle de knuste plastglassene overalt, som folk slipper fra seg på bakken, sier Ingrid.

De syntes kanskje det var litt dyrt med miljøavgiften på 20 kroner da de kjøpte glasset, men det gjør at de ikke kommer til å kjøpe mer enn de trenger.

– 120 kroner for en øl hver gang? Det skjer ikke, forteller vennene.

Ønsker at andre skal følge etter

I våres la byrådet fram en handlingsplan om å redusere plastforsøpling i Oslofjorden. Et av tiltakene handler om å stille krav når kommunen leier ut kommunal grunn til festivaler og andre arrangementer.

Byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg sier det er viktig at vi tar tak i plastproblematikken.

– Vi holder på å kvele havene våre med plast – og vi ser at både folk og næringsliv i Oslo vil være med å redde livet i havet, forteller Berg.

Nå håper de at flere festivaler og arrangementer i Oslo vil ta ibruk løsninger som engangsplast.

Bildetekst: Kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen og byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg på omvisining under Øyafestivalen. FOTO: LENE SØRØY NEVERDAL

Kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (t.v) og byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg på omvisining under Øyafestivalen. FOTO: LENE SØRØY NEVERDAL.

Mer fra Dagsavisen