Galaksens dyreste «Star Wars»-leke

«Star Wars»-nostalgien kjenner ingen grenser. Nå vil en selger på Ebay ha 2,3 millioner kroner for en ubrukt Boba Fett-dukke fra 1979.

Leketøy og andre effekter fra de tre første «Star Wars»-filmene går for enorme summer på ebay og andre auksjonssites på nettet. Nå har en amerikaner lagt ut leken som kan sette ny prisrekord: en nesten så godt som - near mint condition, på samlerspråket - en svært sjelden dukke av Boba Fett, en kultfigur som hadde fire replikker i «The Empire Strikes Back», film nummer to i det som etter hvert har blitt en hel filmserie. Utgangsprisen på dukken er nær 2,3 millioner kroner. 

Som om ikke det var nok, tror ekspertene på «Star Wars»-effekter at dukken kan gå for 2,5 millioner kroner. Det er ABC News som skriver dette om rekordhandelen som kan være på gang. Nyhetsstedet intervjuer Zach Tann, som formidler salget av dukken for eieren. Han foreller at en samler i Dubai (hvor ellers?) skal være interessert i å sikre seg dukken.

Da «Star Wars» ble spilt inn en norsk vinter: For 40 år siden kom stjernekrigen til Finse

Det aktuelle leketøyet er blant de mest sjeldne «Star Wars»-lekene. Boba Fett-dukken skulle opprinnelig lanseres av leketøyselskapet Kenner i 1979, etter at figuren først hadde figurert i en tegnefilmsekvens i juleshowet «Star Wars Holiday Special» i 1978. Denne TV-spesialen er forsåvidt også den «Star Wars»-produksjonen George Lucas selv har angret mest på at han lot lage i kjølvannet av den første «Star Wars»-filmens enorme suksess. 

Leketøysprodusenten Kenner valgte å trekke dukken tilbake før den kom i salg, på grunn av den lille plast-laserkanonen som fulgte med utgjorde en kvelningsfare for barn. Selskapet destruerte dermed dukkene, bortsett fra et tyvetalls eksemplarer. Det er i hvert fall antallet som «Star Wars»-historikerne antar fortsatt eksisterer.

Denne aktuelle dukken skal det være en Kenner-ansatt som skal ha tatt vare i 1979. 

 

Disney og regissør Rian Johnson er blitt enige om å utvikle en helt ny trilogi «Star Wars»-filmer, basert på George Lucas' science fiction-univers.

 

«Star Wars», verdens mest populære science fiction-filmserie.

Med årenes løp har de få prototypene av dukken som ikke ble ødelagt vært blant «Star Wars»-samlernes aller mest ettertraktede. De dukkene som tidligere har blitt lagt ut for salg på nettsteder som Ebay har dermed gått for astronomiske summer før. 

Punktum satt for «Star Wars»? Nye «Star Wars»-filmer helt i det blå

Selgeren av Boba Fett-leken skal ha kjøpt den for 1,4 millioner kroner i 2018. Dette var den høyeste summen betalt for en «Star Wars-leke», til da. Inntil i fjor høst, da et annet eksemplar av denne dukken gikk for 1,88 millioner kroner. Det er også bare et års tid siden gikk en annen av disse Boba Fett-dukkene for drøyt 1,1 millioner kroner, skriver ABC News.

Dukker, også kalt action figurer, fra de eldste «Star Wars»-filmene står høyt i kurs blant «Star Wars»-samlere verden over, og omsetningen er big bussiness. Men selv om noen i denne virksometen antar at dukken kan havne i Dubai for 2,5 millioner, mener andre at nedgangstidene og koronapandemien kan medføre at den går for en lavere pris. 

Omsetning av brukte «Star Wars»-leker er en profesjonalisert virksomhet, og kjøperen som blar opp over et par millioner kroner for en ikonisk plastleke fra 1979, kan være trygg på at den er i god stand. Det er garantert av selskapet Action Figure Authority, som vurderer kvalitet og tilstand på brukt leketøy. Er på du på jakt etter en sjelden Boba Fett-dukke fra 1979 som nesten ingen har, kan det være godt å vite at akkurat denne er vurdert til Near Mint+/Mint. Det vil si at den er nesten så god som ny. Kanskje bedre. 

Interessen for gamle «Star Wars»-effekter og leketøy er så stor blant et pengesterkt og nostalgisk publikum, og et kjapt søk på eBay forteller at leketøy fra George Lucas, i dag Disneys, filmunivers kan kjøpes for alt fra en hundrings til 20.000 kroner. Det kan være at det er noen der ute som samler på de «Star Wars»-lekene du har stuet bort for lenge siden. 

Den aktuelle Boba Fett-dukken til salgs for 2,2 millioner kroner, blir i skrivende stund besøkt av 30 nysgjerrige i timen.