Kultur

Nye «Star Wars»-filmer helt i det blå

«Star Wars»-fansen må vente på nye filmer fra galaksen langt unna. Nå er det TV-serier Disney skal satse på framover.

Denne artikkelen er fra februar 2020. I ettertid har Walt Disney Company presentert planer for nye filmer i kjølvannet av Disney+-lanseringen, blant annet en film med Marvels MCU-arkitekt Kevin Feige bak roret.

Det er Disney-sjef Bob Iger som har gitt klar beskjed om at selskapet som eier rettighetene til George Lucas klassiske science fiction-univers har lagt nye «Star Wars»-filmprosjekter på hylla på ubestemt tid. Beskjeden ga Disney-sjefen på et møte med styremedlemmer i Disney tidligere denne uka. «The Rise of Skywalker», som fortsatt vises på kino, blir den siste «Star Wars»-filmen på noen år.

På pause

Årsaken er ikke at science fiction-serien er blitt mindre populært, snarere tvert i mot. Star Wars tar en pause fordi Disney skal prioritere TV-serier i noen år framover. Dermed har selskapet forlatt tidligere planer om å lage en ny film hvert andre år i Skywalker-sagaen, skriver britiske Radio Times.

Akkurat hvor mange år det blir til en ny «Star Wars»-film har premiere, har ikke Disney-direktør Iger sagt noe om.

Disneys opprinnelige planer var at en ny stjernekrigfilm skulle komme annethvert år framover, alternert med premierene på James Camerons nye «Avatar»-filmer. Rent forretningsmessig kan en pause i verdens mest populære science fiction-franchice være en god ide, med tanke på at «The Rise of Skywalker» fikk en lunken mottakelse fra kritikere over store deler av planeten.

Dagsavisens anmeldelse«Star Wars: The Rise of Skywalker»: Scorer høyt når det gjelder å orkestrere episk underholdning

TV som gjelder

Nå er det i stedet TV-serier som gjelder for Disney-kompaniet, som inkluderer en rekke nye dramaserier om figurer fra Marvel-universet sett i «Avengers»-filmene. De første Marvel-seriene ble lansert under Super Bowl: «WandaVision», «The Falcon and The Winter Soldier» og «Loki» utover dette og det neste året.

De nye TV-prosjektene er del av Walt Disney Company lansering av strømmetjenesten Disney+ over hele verden. Etter at Disney+ er blitt en suksess i USA med over 28 millioner abonnenter i løpet av tre måneder, skal flere europeiske land få tilgang til Disney+  i mars.Til sommeren står land som Norge på  kartet på Disneys globale lanseringsplan for strømmetjenesten som skal gi Netflix, HBO og nasjonale kringkastere hard konkurranse om publikum.

 Konkurranse om TV-vanene våreGigantenes kamp

Baby-Yoda og Bart

Stjernekrig-fansen kan trøste seg med at TV-satsingen inkluderer flere «Star Wars»-serier. Norske seere kan se fram til to sesonger av den populære og kritikerroste "The Mandalorian", som inkluderer en mye omtalt baby-Yoda, når Disney+ blir tilgjengelig på internett også her i landet.

Samtidig er en ny serie i slekt med 2016-filmen «Rogue One» under produksjon, samtidig som Ewan McGregor skal gjøre comeback som Obi-Wan Kenobi en egen TV-serie om Luke og Anakin Skywalkers læremester - sist sett i aksjon i den siste mindre populære trilogien som George Lucas laget for 20 års tid siden.

Da stjernekrigen foregikk i Norge: Det er 40 år siden de norske Star Wars-heltene kjempet mot Darth Vader på Finse

Dessuten skal Disney+ by på det omfangsrike arkivet av klassisk amerikansk underholdning som Walt Disney Company er i besittelse av, hvilket inkluderer alle Star Wars-filmer, hele rekken av Marvel-filmer og serier, De over 30 sesongene av «The Simpsons» i tillegg til Disney-studioenes egen enorme 90-årige egenproduksjon av klassisk underholdning.

Mer fra Dagsavisen