Kultur

Fremdeles unge og lovende

Forrige sesong ble en uventet suksess. Til helga slippes den vanskelige andresesongen av «Unge lovende».

– Første sesongen var som en forelskelse. Vi visste ikke om dette kom til å bli vår eneste sjanse til å gjøre noe, sier Siri Seljeseth til Dagsavisen.

Hun er manusforfatter for «Unge lovende», der hun også spiller Elise, som prøver å slå igjennom som standupkomiker. Sesong 2 har premiere på nett fredag og på TV neste tirsdag.

– Vi ante jo ikke hva det ville si å være på TV, heller. NRK sa at dette kom til å bli smalt. Så vi tenkte at siden dette er noe vi gjør for oss selv, må vi lage noe vi selv syns er bra, sier Alexandra Gjerpen.

Hun spiller Alex, som jobber hardt for å komme seg opp og fram som skuespiller.

– NRK sa «ikke vent for mye. Serien er fin, men kommer neppe til å ta av», sier Seljeseth.

Men så gjorde den det. Da første sesong av «Unge lovende» ble lagt ut sent 2015, ble den NRKs mest strømmede serie noensinne, før sesong 2 og 3 av «Skam» gikk forbi i 2016. I snitt ble hver episode sett rundt 672.000 ganger.

Dette skrev Dagsavisens anmelder om «Unge lovende»

Prestasjonsangst

Samtidig som «Unge lovende» tok av, var Siri Seljeseth allerede i gang med å skrive sesong to.

– Det er mye mer prestasjonsangst og redsel knyttet til denne sesongen. Et helt annet press. Da er det ekstra viktig å holde fast i den historien vi ønsket å fortelle, i stedet for å prøve å sikte seg inn på det vi tror folk vil ha, sier Seljeseth.

Karakterene er de samme. Den tredje bærende rollen, som Nenne som ønsker å bli forfatter, spilles av Gine Cornelia Pedersen, som i virkeligheten har gitt ut to bøker og nå skriver på den tredje.

– Om det går bedre eller verre med dem? Begge deler, sier Seljeseth.

– Det handler en del om at man kanskje ikke tar den veien man tror. En pluss en er ikke alltid to, i hvert fall ikke for min karakter, Alex, sier Gjerpen.

– Og ofte har man ikke alltid løpet helt klart foran seg. Med Nenne går det egentlig ganske bra, ytre sett. Men hun har ennå ikke lært at hun må tillate seg selv å lykkes for virkelig å gjøre det, sier Pedersen.

– Man kommer i veien for seg selv. Det gjelder alle de tre karakterene, sier Seljeseth.

– Det gjelder i livet! Det er sånn tjueåra skal være. De som ikke tuller det til i tjueåra, går bare på en enda større smell senere, sier Gjerpen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ambisiøse og kreative

I hvert fall gjelder det folk av Elise, Alex og Nennes kaliber, tror de tre.

– Det er jo en beundringsverdig egenskap, å klare å være fornøyd med livet. Med det grunnleggende livsprosjektet. Finne en partner, få noen barn, lage et hjem, sier Pedersen.

– Man misunner ofte folk som ble igjen hjemme den tilsynelatende enkle tilværelsen deres. Hadde ikke «Unge lovende» skjedd, skulle jeg begynne å jobbe på en gård, sier Gjerpen.

I en av episodene reiser hennes karakter, Alex, og kjæresten Kimmo hjem til Sandnes en tur. Burde hun kanskje flyttet tilbake, heller enn å satse videre på skuespillerkarrieren i Oslo?

– Men også sånne folk sliter med ting, bare at det er andre ting. Alle disse tre karakterene lever for sine ambisjoner. De vil finne seg selv i arbeidet, sier Seljeseth.

– «Unge lovende» handler mye om ensomheten som ofte er del av det livet, sier Pedersen.

Les også: Fortsetter som unge og lovende

Å være den viktigste

Som i forrige sesong handler det dessuten en del om sjekking og kjæresteri. Om hvor vanskelig det er å finne den rette. Eller bare en som er rett nok.

– Alle vil være den viktigste personen i noens liv. Om man ikke er det for foreldrene, for vennene, vil man søke det i kjærligheten. Alle ønsker å være den personen. Også om det skjer på bekostning av noe, sier Seljeseth.

Hun er godt i gang med skrivingen av sesong tre av serien. Filmingen starter allerede i april. Men hvor lenge kan de tre kvinnene egentlig kalles unge? Eller lovende?

– Det komiske er at tittelen var selvironisk allerede da jeg starta skrivingen av første sesong. Tida da man kunne undertegne med «vennlig hilsen ung og lovende» er i hvert fall gått ut på dato, sier Seljeseth.

– Men så lenge man er sta – så lenge man føler at man ennå ikke har fått den anerkjennelsen man søker – føler man seg lovende, sier Gjerpen.

Les også: «Unge lovende»-forfatter: - Redaktøren min er ikke alkoholiker

Mer fra Dagsavisen