Kultur

Fra Skullerud til rød løper i LA

I morgen flyr Morten Lindberg igjen til Los Angeles for å konkurrere om en Grammy-pris.

Amerikanske Grammy Award er verdens største musikkpris. Med 109 kategorier i alle sjangrer. 26 millioner mennesker så TV-showet i fjor, og da snakker vi bare om direktesendingen i USA. Søndag åpner Mick Jagger ballet, senere kommer Barbra Streisand, Eminem, Lady Gaga, Justin Bieber, Arcade Fire og Muse på scenen. I dette store spillet er Morten Lindberg og plateselskapet 2L blitt grossister i Grammy-nominasjoner. Til sammen i ni kategorier de siste fem årene.

Det er langt fra studioet på Skullerud til den røde løperen i LA?

– Vanlige studioproduksjoner foregår likt over hele verden. I utgangspunktet har mange større rutine, men de har ikke den arbeidsroen og konsentrasjonen vi får her. I Norge har vi et unikt utvalg av kirker som er fine til å lage gode produksjoner i. Med Trondheimsolistene dro vi til Selbu, der vi fikk ro til å gå langt inn i musikken.

I år er Morten Lindberg igjen nominert for beste surroundlyd, for «In Folk Style» med Trondheimsolistene. Surroundlyd kommer fra alle kanter i motsetning til vanlig stereo. Trondheimsolistene er i tillegg nominert på egen hånd i klassen for «Best small ensemble performance». Det gir vel uttelling på platesalget?

– Vi kan ikke måle dette direkte i månedene før utdelingen, men den langsiktige effekten er større. Den tar også med seg nysgjerrighet til andre titler i katalogen, mener Lindberg.

Dobler salget hvert år

90 prosent av salget til plateselskapet 2L er utenfor Norge. Mens platebransjen blør, har 2L doblet omsetningen hvert år de siste årene. Deres produksjoner blir solgt i kombinasjonspakker med både Blu-ray og CD. Morten Lindberg forklarer suksessen med et betalingsvillig publikum. Et stort publikum som, når de får oppleve det, vet å sette pris på bedre lydkvalitet. For dem som er ute etter den perfekte lyden er digital nedlasting eller strømming foreløpig ikke gode nok alternativ.

– Jeg synes det er trist at bransjen har konsentrert seg om å sutre over hvor lite de får igjen av Spotify. Når de leverer fra seg shabby produksjoner, kan brukerne fort tro at dette ikke er så mye å betale for. For oss som håndverkere, på vegne av fagmiljøet, er dette utrolig provoserende. De har valgt å slenge til artistene litt penger og la dem kjøpe pro-tools (dataprogram for musikkproduksjon, vår anm.) slik at de kan gjøre produksjonene sine hjemme på kjøkkenet. Dette er en ekstremt negativ utvikling kvalitetsmessig. Mens den musikalske kreativiteten blomstrer, blir det tekniske overlatt til tilfeldighetene. Det er kanskje hipt og kult i øyeblikket, men det blir avskrevet internasjonalt.

– Lettere å lage søppel

– Så når det blir sagt at det aldri har vært så lett å gi ut plater ...

– Så er det blitt mye lettere å lage søppel. Men nå har vi en generasjon som aldri har opplevd noe annet enn iTunes. Ikke CD engang. Kanskje de søker nye idealer som jeg ikke forstår. Men som håndverkere må vi vise til verdier som det er verdt å ta vare på.

Morten Lindberg mener at iTunes, og snart også streamingtjenestene, har god nok lyd til å erstatte CD-plata. Da er det kanskje like før de selv kutter CD-en fra pakkene sine og erstatter den med en nedlastingskode sammen med Blu-ray-en?

– Ja, jeg tror vi er der til sommeren, sier Lindberg.

Han skal lage ny plate med Trondheimsolistene nå, med den musikken de selv koser seg mest med. Og da vil han gjerne tenke lenger enn til CD-plata. Helt til mellom 90 og 100 minutter musikk.

Stort show

Grammy-festene er omfattende. Det begynner med en mottakelse for de nominerte i Beverly Hills lørdag kveld. Søndag begynner showet i Staples Centre klokka 13. Senere på kvelden flyttes det over i en større sal, der selve TV-sendingen går av stabelen i løpet av fire timer.

– Det er et vanvittig show. Et glimt inn i en eventyrverden. I Norge klager mange over at TV 2 legger kommersielle føringer på innholdet i Spellemannprisen. Her er det virkelig kommersielt. Men de fleste vinnerne blir flettet inn i TV-sendingen, sier Morten Lindberg.

Som gjerne vil hjem igjen til slutt, for å nevne et annet viktig element i tilværelsen:

– Uten en aktiv kulturpolitikk hadde vi ikke hatt slike omstendigheter. Vi kan kjefte på Kulturdepartementet og Kulturrådet om det ene og det andre, men vi har i alle fall en kulturpolitikk!

Mer fra Dagsavisen