Kultur

Filmtørken rammer mangfoldet: – F**k. Nå ryker sjansen min

Produsenter og regissører med minoritetsbakgrunn får det enda vanskeligere i norsk film under koronakrisen. Abid Raja (V) må ta grep, mener filmskaper.

– I flere år har jeg jobbet med å få finansiert opp mitt første spillefilmprosjekt. Jeg hadde søknaden klar for denne høsten. Så kom koronakrisen, og jeg tenkte: Fuck. Nå ryker sjansen min.

Dette sier Nina M. Barbosa Blad, produsent og daglig leder i selskapet Barbosafilm, som tidligere har stått bak bl.a. NRK P3-serien «Nudes», og flere prisbelønte kortfilmer.

Koronapandemien har skapt full stopp i norsk filmbransje. Et 40-tall filmer og tv-serier er innstilt eller utsatt, etter at regjeringen iverksatte omfattende smitteverntiltak 12. mars.

Les også: Filmbransjen ber om krisehjelp - møter Raja

Norsk filminstitutt har omdisponert 85 millioner kroner til filmer rammet av koronastopp og stoppet flere ordninger for tildelinger av nye produksjonsmidler.

Fredag før helgen kunngjorde Norsk filminstitutt at all tildeling av produksjonsmidler etter konsulentvurdering stoppes inntil videre.

Bremsene satt på

Krisetiltakene fra NFI og stansen i produksjonsbransjen skaper ekstra store problemer for filmskapere og produsenter med minoritetsbakgrunn, fastslår Viken Filmsenter, det regionale filmsenteret for Oslo og Viken.

– Noe av det siste som skjedde på Norsk filminstitutt før det meste stengte ned etter 12. mars, var et frokostseminar om mangfold mandag 9. mars. Der presenterte FAFO rapporten «Øyet som ser – mangfold og representasjon i norsk film», som blant annet foreslår å øremerke midler for filmskapere med minoritetsbakgrunn, påpeker Ånund Austenå, daglig leder i Viken Filmsenter.

Les også: Filmskaper: Norsk filminstitutt er kritthvitt (+)

– Det var utrolig uheldig at dette kom like etter mangfoldsseminaret og rapporten. Nå blir bremsene satt på. Det er bekymringsfullt, mener Nina M. Barbosa Blad.

– En norsk filmbransje som nå er under hardt økonomisk press vil svare med å satse enda mer konservativt, tror Anund Austenå.

Strever ekstra

Filmbransjen og filmbyråkratiet i Norge er i liten grad er preget av etnisk mangfold, var blant konklusjonene i FAFO-rapporten til NFI. I 2020 er det ingen norske kinofilmer med regissør eller manusforfatter som har minoritetsbakgrunn, påpekte produsent Khalid Maimouni i Dagsavisen ved framleggingen av rapporten.

– Når jeg snakker med produsenter med minoritetsbakgrunn, forteller de at de strever ekstra i denne krisetiden, kommenterer Ånund Austenå i Viken Filmsenter.

– Opptak og produksjoner er avlyst eller utsatt. Mange av dem som prøver å jobbe seg opp i filmbransjen bruker egen arbeidskraft som arbeidskreditt i finansieringen av produksjoner for å få erfaring, noe som FAFO-rapporten trekker fram som nødvendig. Arbeidskreditter vil ofte forbli en investering i produksjonen, det blir dermed ikke skattbar inntekt, og gir ikke uttelling for frilansere i NAV-systemet, kommenterer Austenå.

Ba om krisepakke

Bransjerådet for film har møtt kulturminister Abid Raja (V) og bedt om en krisepakke på minst 150 millioner kroner for å opprettholde norsk film- og tv-produksjon i år. Også Ånund Austenå i Viken Filmsenter etterlyser krisemidler til Norsk filmfond, som er potten Norsk filminstitutt fordeler til film- og tv-produksjon.

– Det er viktig for hele filmbransjen at det kommer ekstra krisehjelp i denne perioden, også for å sikre mangfold og rekruttering av dem som allerede før krisen strevde mer enn andre med å få en fot innenfor. De omfordelte midlene via NFI vil nok bidra mest for større og mer etablerte selskaper, mener Austenå.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja trosser anbefalingene til Folhehelseinstituttet (FHI) ved å holde toppfotballen stengt videre. Sportsleder Espen Iversen i RA mener at Raja er tom for argumenter. Ved neste korsvei må han åpne opp, eller stille med lommeboken full av kontanter.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V). Foto: NTB Scanpix

Han viser også til kronikken fra kulturminister Abid Raja i Aftenposten 11. april, der statsråden bl.a. skriver: «Jeg skal gjøre mitt ytterste for at vi skal ha et mangfoldig og bredt kulturliv, også etter denne pandemien»

– Spesielt denne kulturministeren burde ha en ekstra tanke for mangfoldsperspektivet og stemmene som man gjerne etterlyser i festtaler, kronikker og rapporter, mener Austenå.

Jobber for mangfold

– Jeg er filmprodusent som jobber med mangfold og likestilling, det har vært min strategi siden starten i 2014. Med de nye rammene fra Norsk filminstitutt etter omdisponeringene blir det enda vanskeligere å gå i gang med nye prosjekter. Hvem tør å satse på nye stemmer nå? spør Nina M. Barbosa Blad.

Nina Barbosa Blad. Produsent. Driver selskapet Barbosa Film og har produsert kortfilmer. Filmprodusent.

Nina M. Barbosa Blad, produsent og daglig leder for Barbosa Film. Foto: Mimsy Møller

– Uten øremerkede mangfoldsmidler vil det bli enda vanskeligere å nå gjennom for aktører med minoritetsbakgrunn. Etterhåndsstøtten fra NFI går til store etablerte aktører. NFI har ikke noen ordning for debutantstøtte, som mange har etterlyst.

Les også: 40 tips til gode filmer du kan strømme akkurat nå (+)

– Jeg håper Abid Raja med sin bakgrunn og erfaring kan anerkjenne de strukturelle forskjellene som gjør det vanskeligere for minoriteter i filmbransjen, og jobbe for tiltak som gjør at norsk film kan vise et bredere bilde av samfunnet, sier Barbosa Blad.

Departementet svarer: Mange har det vanskelig

Kulturminister Abid Raja (V) er forelagt uttalelsene fra Nina M. Barbosa Blad og Ånund Austenå i Viken Filmsenter.

Politisk rådgiver Emma Lind i Kulturdepartementet svarer:

– Mange innenfor norsk film- og tv-serieproduksjon har det vanskelig. Vi har samtaler med bransjen og fått konkrete innspill som vi jobber videre med.

Les også: «Hei, jeg er en norsk filmprodusent. Sannsynligvis den mest homogene yrkesgruppen i Norge»

Mer fra Dagsavisen