Film

Sverige: «Ravnene»

Reine Brynolfsson er verdt denne filmen alene.

3

Drama

«Ravnene»

Regi: Jens Assur

SVERIGE

Jens Assurs filmatisering av Tomas Bannerheds suksessroman «Korporna» («Ravnene») er en nytelse å se på, og den kjente skuespilleren Reine Brynolfsson har vi knapt sett bedre. Assur er som regissør langfilmdebutant, og det er et ambisiøst, psykologisk dyptloddende og visuelt vakkert drama han spiller opp med 1970-tallets jordbruksliv og tidsbrytninger som bakteppe.

Les også: Danmark: «Vinterbrødre»

Det er vår, det er kaldt og det brunbarkede og slumrende landskapet fanger all den tvilen og motløsheten som bøndene i århundrer har kjent på, og som rommer demoner slett ikke alle greier å stenge ute. Brynolfsson spiller bonden Agne, en sliter som vier hele sitt liv og sjelen med til arbeidet. Tenåringssønnen ser derimot en annen vei, og forholdet mellom far og sønn blir filmens smertepunkt. Farens mørkt nedadgående spiral i det knallharde arbeidets ødeleggende kraft river han mentalt istykker, alt mens sønnen Klas’ stadig mer distanserte oppførsel og tilflukt i fugletitting skaper nydelige metaforer på hva som står på spill. Og fuglene i seg selv blir et speil på menneskets variasjoner og underfundighet. Vakre bilder i kontrast til elendigheten greier likevel ikke å holde filmen helt i vater, den blir noen hakk for tung og melankolsk, og lider nok noe av at historien i Bannerheds roman er langt mer nyansert enn det filmen klarer å målbære.

Les også om islandske Kvinne på krigsstien: Nordisk filmløft

Vises på Nordisk filmhelg 28. oktober, etterfugt av psykoanalytiker Anders Flækøy Landmarks foredrag: «Kan vi leve i samme verden?»

Mer fra Dagsavisen