Film

«Tante Ulrikkes vei»-film satt på vent

Den kritikerroste boka skulle bli kinofilm, men to år etter at filmen fikk offentlig støtte er ingenting klart.

– Det er mange usikkerheter. Regissør Iram Haq er med per nå, men av finansieringsgrunner har vi ikke noe hun kan jobbe med nå. Filmen er satt litt på vent, og verken hun eller manusforfatter Erlend Loe har kunnet jobbe med prosjektet på en stund fordi vi ikke har noe klart nå, sier produsent i Rubicon Fridrik H. Mar til Dagsavisen.

– Status er at prosjektet er satt på vent. Det vil si at det er usikkert hva skjer videre med det, og om vi opprettholder film eller beveger oss i andre retninger, sier han.

Prosjektet med den kritikerroste boka til Zeshan Shakar startet allerede i 2018. Den var først tiltenkt som TV-serie, før produksjonsselskapet Rubicon landet på film. Boka følger de to guttene Mo og Jamal som vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo på 2000-tallet. Boka ble utgitt i 2017, og vant Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2018.

Da Dagsavisen intervjuet regissør Iram Haq om filmen i 2020, håpet hun på innspilling i 2021 og visning i 2022. Nå er ikke Rubicon sikre på når de kan håpe på å komme i gang med opptak.

Andre prosjekter

Iram Haq har i mellomtiden vært en av regissørene på den danske dramaserien «Når støvet har lagt seg» (2020), og debutert med romanen «Uelsket» og teaterregi på «Sov Ikkje» i løpet av høsten 2021.

Dagsavisen har vært i kontakt med regissør Iram Haq som henviser til Rubicon.

I februar ble det kjent at hun skal være hovedregissør på den nye Netflix-serien «Palomino» som etter planen skal spilles inn i løpet av 2022. Produsent Fridrik H. Mar i Rubicon sier både de og Iram Haq er innstilt på at Haq skal ha regi på «Tante Ulrikkes vei».

– Det er ingen andre regissører som har jobbet med prosjektet, og vi har heller ingen andre enn Iram i sikte. Usikkerheten ligger i prosjektet og ikke i personene. Iram Haq ønsker veldig gjerne å jobbe med prosjektet, men det handler om tilgjengelighet, og vi har ikke noe som kan ikke låses akkurat nå. Vi er rett og slett ikke klare til å realisere prosjektet akkurat nå, sier Mar.

Forfatter Zeshan Shakar er fortsatt med som konsulent, og forteller at han har en god dialog med Rubicon og er optimistisk på vegne av prosjektet. Manusforfatter Erlend Loe bekrefter at han fortsatt skal skrive manus sammen med Nora Elisabeth Landsrød, og skriver i en SMS at han ikke vet hva som blir veien videre.

Filmen fikk produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI) på 7 millioner i 2020.

– For oss i NFI er det viktig å bidra til et større mangfold i norsk film, både foran og bak kamera – og i hvilke historier som fortelles. Dagens tildelinger bidrar tydelig til dette, og det er fint å se at det langsiktige arbeidet vårt gir resultater, sa NFI-direktør Kjersti Mo da tildelingen ble offentlig høsten 2020.

– Nå gleder jeg meg veldig til å ta tak ordentlig tak i «Tante Ulrikkes vei»! Det er en del ting som skal ordnes og fikses før vi setter i gang, sa Haq til Dagsavisen den gangen.

Kan bli serie

– Dere fikk 7 millioner av NFI i 2020, og filmen har et totalbudsjett på 42.000.000. Har det vært en utfordring å skaffe nok midler nå under pandemien?

– Det er alltid en finansieringskabel som må gå opp, men det er noe vi jobber med kontinuerlig. Det har vært en blanding av mange ting, som ikke er spesielt knyttet til koronapandemien, sier produsent i Rubicon Fridrik H. Mar.

Han sier det ikke er investorer som har trukket seg.

– Er det aktuelt for dere å søke på nytt for prosjektet som TV-serie?

– Ja, det kan hende.

– Boka er delt inn i kapitler der Mo og Jamal skriver om livet sitt til en Nova-forsker. Jamal leverer taleopptak, og Mo skriver e-poster. Er det litt vanskelig å oversette dette formatet til en film?

– Ja, det er en ting. Alt dette er spørsmål vi jobber med. Både når det gjelder innhold og manus. Og spørsmål knyttet til om fortellingen er best som film eller dramaserie. Man møter veggen et sted, og kommer videre på andre steder.

Ifølge Mar hadde de ikke rukket å komme i gang med casting før prosjektet ble satt på vent, men de har jobbet med manus og finansiering.

– Hvor lenge har filmen vært på vent nå?

– Det er kontinuerlig noe som skjer, så filmen er ikke helt på vent. Det var i fjor høst at vi begynte å tenke i andre baner. Så per nå har vi ikke noe spesielt å melde, og vi har ikke funnet ut hvilken form vi skal velge.

– Så filmprosjektet er ikke lagt på is?

– Vi jobber fortsatt med å finne flere investorer, og det er et pågående arbeid. Det krever noen ganger to skritt framover og ett skritt tilbake før man har alt på plass.

Saken er oppdatert 16. mars 2022 med presisering fra produsent i Rubicon Fridrik H. Mar om at Iram Haq per nå er med på prosjektet, og at de ikke vet når de kan komme i gang med opptak. (Red. anm)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen