Film

Disney skjerper advarsler om rasisme i egne filmer

Strømmetjenesten Disney+ skjerper nå sin egen advarsel om rasisme i filmene, og anerkjenner at stereotypene som presenteres var feil da og er feil nå.

Bilde 1 av 2

Når du nå skal strømme filmer fra Disney+, som Dumbo, Peter Pan og Jungelboken, vil det komme opp en skjerpet advarsel om sterotypene som presenteres i filmen, melder BBC.

I advarselen skrives det at «Dette programmet inkluderer negative beskrivelser og/eller en feil framstilling av mennesker og kulturer. Disse sterotypene var feil da og er feil nå».

Videre fortsetter advarselen med at istedet for å fjerne innhold ønsker Disney «å annerkjenne filmenes skadelige innvirkning, lære av dette og starte en dialog for å skape en mer inkluderende framtid sammen», skriver BBC.

Disney har presentert en advarsel for innholdet sitt siden november, men dette var en mye kortere variant enn den som nå foreligger. I den tidligere versjonen ble det kun sagt: «Dette programmet er presenteres med orginalt innhold. Det kan inneholde utdaterte kulturelle beskrivelser». I deres nye advarsel går de derfor lengere og fastslår dette var feil tidligere og feil nå.

Les også: Kommer ingen til unnsetning

Dette gjelder blant annet filmer som Peter Pan hvor den amerikanske urbefolkningen blir omtalt som «rødhuder» («redskins»), Aristokattene hvor en gul katt spiller piano med spisepinner og i Dumbo hvor en kråke som snakker med sterotypisk svart aksent (spilt av den hvite skuespilleren Cliff Edwards) og kråken kalles Jim Crow, en referanse til rasistiske lover i USA på det tidspunktet filmen ble sluppet.

Det er ikke kun mot gamle filmer Disney har fått kritikk i det siste. Den nye live-action utgaven av Mulan har fått mye kritikk for å ha blitt spilt inn i Xinjang, Kina, provinsen hvor uigurene lever og Kina har sendt omlag 1 million uigurer i arbeidsleir, skriver BBC. I tillegg har hovedrolleinnehaver Lui Yifei utrykkt støtte med politisets håndtering av demonstranter i Hong Kong, noe som har resultert i hashtaggen #boicottMulan.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: