Film

Streep tuktet Trump

KOMMENTAR: – Respektløshet avler respektløshet, vold avler vold, sa Meryl Streep i sin tale under Golden Globe. Om «La La Land» satte prisrekord, viste Streep at Hollywood fortsatt har sjel.

Bilde 1 av 4

Golden Globe-utdelingen natt til mandag norsk tid ble som alltid et forvarsel. Ikke bare om hvem som ligger best an foran Oscar-utdelingen senere i vinter, men også hvilken tilstand Hollywood befinner seg i. Musikalen «La La Land» og dramaet «Moonlight» ga muligens svar på det første under et show som i motsetning til Oscars løfter fram komedier og musikals spesielt. Og så måtte det en Meryl Streep til for å sette ord på det siste, til å stå opp for noen av de verdiene den amerikanske filmhistorien er bygget på, spesielt mangfoldet som kan få dårligere levekår under den varslede politikken til USAs kommende president.

Selv nevnte aldri Streep Donald Trump ved navn, nærmest som en «han hvis navn må være unevnt»-øvelse i underforstått stammespråk. Det var likevel aldri tvil om hvem og hva hun siktet til da hun sto for nattas mest innstendige advarsel under et show der Trump var tilstede som «elefanten i rommet», ifølge amerikanske kommentatorer. At de fleste i Hollywood er demokrater er det ingen tvil om, og små og store spark til Donald Trump kan være en pekepinn om at både Oscar-utdelingen og Hollywoods generelle aktivister i tida framover ikke vil la noen mulighet gå fra seg til å snakke politikk, enten på fleip eller alvor.

Les også: Meryl Streep: – Jeg liker å være sjef

«Hvordan ville ting sett ut om kong Joffrey levde? Vel, det finner vi ut om tolv dager», sa Jimmie Fallon, som var kveldens showvert, med referanse til erkeskurken i «Game Of Thrones». Han beroliget dessuten seerne med at det ikke var noen grunn til å bekymre seg for avstemningen av Golden Globe-prisene: «Alle resultatene er sertifisert av revisjonsselskapet Ernst & Young og Putin», var hans anslag til en kveld der Meryl Streeps tale etter å ha mottatt æresprisen Cecil B DeMille Award blir kronet som høydepunktet. Det tilhører sjeldenhetene at Hollywood-stjerner står fram med så klare politiske budskap. Trump uttalte selv til New York Times etter showet at han selv ikke hadde sett det, men var ikke er overrasket over å få kritikk fra «liberale filmfolk».

Streep trakk i sin tale fram gode kollegers bakgrunn og viste til at alle i filmbransjen kommer fra et annet sted enn Hollywood, og hvis alle disse sendes tilbake vil ikke Hollywood ha annet å vise enn «fotball og mixed martial arts, som ikke er kunst». Ikke minst fortalte hun at den prestasjonen som hadde gjort sterkest inntrykk det siste året på ingen måte var god, men den var effektiv og gjorde jobben sin. Hun siktet til Donald Trumps angivelige mobbing av en funksjonshemmet New York Times-reporter under valgkampen, og advarte mot at «respektløshet avler respektløshet».

Les også: Den eksklusive klubben

Blant vinnerne av den 74. Golden Globe-utdelingen var det ellers briten Hugh Laurie som gikk lengst i å kritisere den påtroppende presidentens varslede politikk, ved å lakonisk minne om at Golden Globe deles ut av utenlandske korrespondenter. «Jeg mener ikke å være dyster, men tittelen inneholder ordene «Hollywood», «utenlandsk» og «presse»», sa Laurie ifølge NTB, og tok imot prisen i TV-klassen «på vegne av psykopatiske milliardærer, uansett hvor de er». Mer konkret fikk han pris for rollen som nettopp psykopatisk milliardær i danske Susanne Biers John Le Carre-miniserie «The Night Manager», som vant en rekke andre priser, men måtte se seg slått av «The People v. O.J. Simpson: American Crime Story» i kategorien Beste miniserie. Beste dramaserie ble britiske «The Crown», mens Beste musikal- eller komedieserie ble «Atlanta».

Les også: Lot seg forføre av «verdens ondeste»

Filmen «La La Land», David Chazelles musikal som hyller Los Angeles, var nominert til sju Golden Globe-priser, og fikk uttelling for samtlige, blant annet skuespillerprisene til Emma Stone og Ryan Gosling i klassen musikal eller komedie. De tunge prisene i den tilsvarende dramaklassen gikk til Casey Affleck for rollen som Lee Chandler i Norgesaktuelle «Manchester by the Sea». Isabell Huppert fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle i Paul Verhoevens franskbelgiske voldtektsdrama «Elle», som også innkasserte prisen for beste fremmedspråklige film.

Les også: En juvel i Netflix-kronen

Her er vinnerne av årets Golden Globe-priser

Filmprisene under den 74. Golden Globe-utdelingen
Beste drama: «Moonlight»
Beste musikal eller komedie: «La La Land»
Beste mannlige hovedrolle – drama: Casey Affleck som Lee Chandler i «Manchester by the Sea»
Beste kvinnelige hovedrolle – drama: Isabelle Huppert som Michèle Leblanc i «Elle»
Beste mannlige hovedrolle – musikal eller komedie: Ryan Gosling som Sebastian Wilder i «La La Land»
Beste kvinnelige hovedrolle – musikal eller komedie: Emma Stone som Mia Dolan i «La La Land»
Beste mannlige birolle: Aaron Taylor-Johnson som Ray Marcus i «Nocturnal Animals»
Beste kvinnelige birolle: Viola Davis som Rose Maxson i «Fences»
Beste regi: Damien Chazelle for «La La Land»
Beste manuskript: Damien Chazelle for «La La Land»
Beste originalmusikk: Justin Hurwitz for «La La Land»
Beste originalsang: «City of Stars» (Justin Hurwitz, Pasek & Paul) i «La La Land»
Beste animasjonsfilm: «Zootopia»
Beste utenlandske film: «Elle» (Frankrike)

Fjernsynsprisene under den 74. Golden Globe-utdelingen
Beste dramaserie: «The Crown»
Beste musikal- eller komedieserie: «Atlanta»
Beste mannlige hovedrolle – drama: Billy Bob Thornton som Billy McBride i «Goliath»
Beste kvinnelige hovedrolle – drama: Claire Foy som Elizabeth II i «The Crown»
Beste mannlige hovedrolle – musikal eller komedie: Donald Glover som Earnest «Earn» Marks i «Atlanta»
Beste kvinnelige hovedrolle – musikal eller komedie: Tracee Ellis Ross som Dr. Rainbow «Bow» Johnson i «Black-ish»
Beste mannlige hovedrolle – miniserie: Tom Hiddleston som Jonathan Pine i «The Night Manager»
Beste kvinnelige hovedrolle – miniserie: Sarah Paulson – som Marcia i «The People v. O.J. Simpson: American Crime Story»
Beste mannlige birolle: Hugh Laurie som Richard Onslow Roper i «The Night Manager»
Beste kvinnelige birolle: Olivia Colman som Angela Burr i «The Night Manager»
Beste miniserie eller fjernsynsfilm: «The People v. O.J. Simpson: American Crime Story»
(NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: