Kultur

Den eksklusive klubben

Når Golden Globe går av stabelen i Los Angeles i morgen natt, er det som en av filmverdenens mest betydelige prisutdelinger.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Men i motsetning til Oscar er det ikke filmbransjen selv som stemmer fram vinnerne, men en engere gruppe av internasjonale journalister som jobber i Hollywood og er tilknyttet The Hollywood Foreign Press Association (HFPA).

Denne organisasjonen er blant verdens mest eksklusive journalistsammenslutninger - og kulturelt sett like mektig. Den består av rundt 90 medlemmer i alt, som representerer publikasjoner i 55 land. Det eneste norske medlemmet i Golden Globes moderorganisasjon er VGs Aud Berggren, og kun fem nye kandidater aksepteres hvert år, med mindre noen av medlemmene nedlegger veto. Og det gjør de ofte. Er du først inne, sitter du på livstid. Det sier seg selv at et medlemskap gir en mengde fordeler, og det sier sitt at klubben har måttet innføre streng selvjustis av habilitetsgrunner. Likevel får de rundt 90 stemmeberettigede medlemmene en tilknytning til bransjen som gjør dem til fast inventar på innsiden i et Hollywood som lever og ånder av medieoppmerksomhet, med betalte turer, drinker med stjernene og klippekort til kjendisfestene. Dette er da heller ikke filmkritikere, men i stor grad journalister og frilansere som leverer samlebåndsintervjuer til ymse publikasjoner, kjendissider og aviser som vektlegger Hollywoods glamorøse forsider. Til sammenligning har det amerikanske filmakademiet som stemmer fram Oscar-prisene, om lag 5.500 medlemmer.

Golden Globe er HFPAs ansikt utad, en årlig glamorøs happening som deler ut priser til årsbeste innen film- og TV-bransjen. Og først og fremst er dette merkevarebygging, som genererer enorme inntekter til TV-kanalene som overfører showet og til alle deler av filmbransjen i USA. Antakelig er det derfor kritikken av Golden Globe er så sporadisk som den er, men det skal også tillegges at veldedighetsarrangementer en viktig del av HFPAs virke. I den sammenheng er Golden Globe-arrangementet, som NBC har rettighetene til, den store driveren som gjør det mulig for HFPA å generere millioner av norske kroner årlig til ulike formål, de fleste innen mediefeltet.

Når Golden Globe-prisen er blitt en av verdens viktigste, til tross for at det verken er kritikere eller fagfolk som stemmer på filmene, er det fordi mediemakten i Hollywood er større enn den faglige, og særlig gjelder dette glitrende show som kan overføres til millioner av fjernsynsseere. Dem er det i denne sammenhengen om lag 20 millioner av, og det er kun derfor en Golden Globe-pris til eksempelvis en «Kon-Tiki» henger så høyt at det kun er Oscar-nominasjonen som rager over.

Mer fra: Kultur