Kultur

Et rungende ja til «Kongens nei»

Ruby Dagnall jublet for Amanda for den yngste hovedrollevinner noensinne, og «Kongens nei» ble Amanda-grossist. Men en utvist palestinsk filmskaper vant filmbransjens hjerte.

Bilde 1 av 4

HAUGESUND (Dagsavisen): Om prisene ble utdelt i tråd med mantraet «alle skal med», var det under kategorien Årets dokumentarfilm at prisutdeler og TV 2s utenriksjournalist Fredrik Græsvik for alvor navnga elefanten i det offentlige rommet under årets Amanda-show. Da hadde selve showet, hvor ikke alt vises på TV, i pauseinnslagene bydd på flere sentrale personer i filmbransjen som sto opp for den utvisningstruede palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly. Med det fikk showet en sårt tiltrengt brodd i et år da mange priser var gitt på forhånd, selv om overraskelsene innen særlig skuespiller- og regikategorien etter hvert skulle melde seg.

Les også: Filmskaper tvinges til rettssak

Mohamed Jabaly har fått priser og internasjonal oppmerksomhet for den sterke dokumentarfilmen «Ambulanse», som ble ferdigstilt i Norge og er dels norskprodusert. Til uka møter Jabaly i retten for å forsøke å unngå at han må betale statens saksomkostninger etter at både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) sa nei til hans søknad om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Da Jabaly likevel fikk studentvisum til Norge, hadde han allerede saksøkt den norske staten for det opprinnelige avslaget, men staten anser saken som vunnet og krever at filmskaperen selv betaler saksomkostningene.

En rekke av prisutdelerne og vinnerne omtalte saken under showet, en sak som har ført til at over 230 personer fra filmbransjen har signert på underskriftskampanjen i Jabalys favør, blant dem regissørene Pål Sletaune, Sara Johnsen og Erik Skjoldbjærg, og skuespillerne Ane Dahl Torp, Ellen Dorit Pedersen og Anders Baasmo Christiansen. '

Les også: Hun er norsk films nye stjerne

Sistnevnte var nominert til hele to priser under utdelingen i Haugesund, som gikk av stabelen kvelden før Den norske filmfestivalen åpner i samme by. Christiansen har tunge roller i både «Hoggeren» og i «Kongens nei», men fikk aldri anledning til å innta scenen og motta statuett. Den danske skuespilleren Jesper Christensen som kong Haakon VII i «Kongens nei» og Anders Baasmo Christiansen i «Hoggeren» måtte gi fra seg prisen til Kristoffer Joner og hans rolle som enkemann og far til en adoptivsønn i «Hjertestart». Joner vinner for øvrig sin tredje Amanda-statuett i karrieren.

- Jeg ble helt satt ut, sa Joner da han møtte pressen etterpå, etter en lang pause hvor han hadde satt fra seg Amanda-statuetten på et sted han i farten ikke kunne huske.

Joner, som nylig har spilt mot Tom Cruise i den kommende «Mission: Impossible 6»-filmen, medga at han var litt trøtt, noe som kunne forklare den noe spontane takketalen da han like godt sa «tusen takk for meg. Det var stress det her. Kos dokker i kveld så snakkes vi».

Ruby Dagnall derimot, som nylig har fylt 17 år og er den yngste som noensinne har fått Amandaprisen for en hovedrolle, var i fyr og flamme over prisen for rollen hun spiller i «Rosemari», som en tenåring som higer etter å få hvite hvem som er hennes egentlige mor.

- Superstas! Jeg kunne ikke vært en mer heldig debutant enn å havne i dine hender, sa skuespilleren som også er kjent fra «Skam»-serien til «Rosemari»-regissør Sara Johnsen fra scenen i Haugesund. Dagnall vant prisen foran mednominerte Tuva Novotny og Tuva Novotny som spiller Dagnalls mor i samme film, og Tindra Hillestad Pack i filmen «The Rules for Everything».

Den kommende filmgenerasjonen markerte seg ytterligere gjennom sistnevnet film, da Sarah Francesca Brænne vant birolle-Amanda for «The Rules for Everything».

Les også: Wake-up-call fra Hiorthøy

Selv om dokumentarfilmen om Marcus og Martinus – «Sammen om drømmen» - ble stemt fram til Folkets Amanda, var det aldri noe tvil om den store vinneren. Over 800.000 ble lokket til kinoene for å se Erik Poppes filmframstilling av krigsutbruddet i Norge, da kongefamilien i aprildøgnene 1940 flyktet med tog og bil fra hovedstaden for å unnslippe tysk fangenskap. «Kongens nei» fikk da også solid uttelling på årets Amanda-utdeling, idet hele åtte statuetter skiftet hender i Poppe-filmens favør i løpet av showet i Haugesunds Maritim Hall dagen før Den norske filmfestivalen åpner i samme by.

Opprinnelig fikk filmen 13 nominasjoner, og selv om ikke alle klokket inn ble Kong Haakon VIIs nei til kapitulasjon også på kino skrive historie med Amanda for blant annet den gjeveste prisen av alle, Beste norske kinofilm. I tillegg fikk «Kongens nei» prisen for Beste mannlige birolle, som gikk til den kjente tyske skuespilleren Karl Markovics, samt Beste filmmanus og de tekniske hedersprisene Beste produksjonsdesign/scenografi, Beste visuelle effekter, Beste musikk, Beste klipp og Beste lyddesign.

Program- og showleder Pia Tjelta gjorde da også tidlig i sendingen et poeng ut av nettopp navnene som fyller filmenes rulletekster, dem som utgjør brorparten av Amanda-prisene men står i bakgrunnen når skuespillerne og andre som står i rampelyset får skinne i tråd med filmskapernes ambisjoner. Derfor var det rett og rimelig fortjent at en av Norges mest meritterte filmprodusenter Axel Helgeland fikk filmnorges kanskje gjeveste heder, Amandakomiteens ærespris, en hyllest som vanligvis tilfaller folkekjære skuespillere og regissører. Sammen med den unisone støtten til en fra Norge i utgangspunktet i utvist filmskaper og priser til en kommende generasjon skuespillere og filmskapere, bærer det bud om stor selvsikkerhet og vekst i norsk film.

HER ER ALLE AMANDA-VINNERNE:

Beste norske kinofilm: «Kongens nei»

Beste barnefilm: «Dyrene i Hakkebakkeskogen»

Beste regi: Izer Aliu – «Fluefangeren»

Beste kvinnelige skuespiller: Ruby Dagnall – «Rosemari»

Beste mannlige skuespiller: Kristoffer Joner – «Hjertestart»

Beste kvinnelige birolle: Sarah Francesca Brænne – «The Rules for Everything»

Beste mannlige birolle: Karl Markovics – Kongens nei

Beste filmmanus: Harald Rosenløw Eeg og Jan Trygve Røyneland – «Kongens nei»

Beste foto: Øystein Mamen «The Rules for Everything»

Beste produksjonsdesign/scenografi: Peter Bävman – «Kongens nei»

Beste visuelle effekter: Arne Kaupang – «Kongens nei»

Beste musikk: Johan Söderqvist – «Kongens nei»

Beste klipp: Einar Egeland – «Kongens nei»

Beste lyddesign: Christian Schaanning – «Kongens nei»

Beste kortfilm: «Min søster», regi Liv Joelle Barbosa Blad

Beste dokumentarfilm: «Nowhere to Hide» – regi: Zaradasht Ahmed

Beste utenlandske kinofilm: «Manchester by the Sea»

Amandakomiteens Gullklapper: Inge-Lise Langfeldt

Folkets Amanda: «Marcus & Martinus - Sammen om drømmen»

Amandakomiteens Ærespris: Axel Helgeland

Mer fra Dagsavisen