Kultur

Elden: Vil følge serien nøye

Bilde 1 av 2

– Et minefelt, mener John Christian Elden, om TV 2s planer for fiksjonsserie om Eirik Jensen. Elden er medforsvarer for den korrupsjonssiktede politimannen.

I går skrev Dagsavisen om forfatter Nikolaj Frobenius og serieprosjektet «Brorskap», som denne uka er blitt presentert for internasjonale co-produsenter på filmfestivalen i Berlin. Serien er under utvikling for TV 2.

«Det jeg skriver er inspirert av historien om Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Men jeg dikter videre fritt», fortalte Frobenius til Dagsavisen.

Samtidig holder produksjonsselskapet 4 1/2 på med TV-serie basert på Eirik Jensens bok «På innsiden: Historien om mitt politiliv». 4 1/2-produsent Håkon Øvreås hevdet i Dagsavisen at det er juridisk problematisk å lage en fiksjonsserie rundt Jensen-saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Minefelt

– Fiksjonsskaperne beveger seg i et minefelt, men det er ytringsfrihet og kunstnerisk frihet i Norge, skriver John Christian Elden i e-post til Dagsavisen.

– Jeg noterer at de sier de ikke prøver å bygge på Eirik Jensen-saken, men i den grad filmen kan oppfattes å gjøre det, støter de også på juridiske problemer om retten til eget navn og bilde, samt personvernsreglene, hevder Elden.

– Faren er også at noen tror de bygger på virkelige forhold, og lar seg påvirke i verserende straffesaker. Nå ser det ut som filmen skal komme etter straffesakene, men for eksempel et jurymedlem som måtte ha sett en slik film, vil fort bli inhabil i en senere rettssak. Vi vil følge det nøye.

Elden viser også til en høyesterettsdom fra 1952, som stoppet visningen av spillefilmen «To mistenkelige personer». Filmen var basert på en drapssak fra 1926, og ble stoppet av hensyn til drapsmannens etterlatte.

LES OGSÅ: Lager «nordic noir» om Jensen

«Inspirert av»

I fjor satte TV 2 seerrekorder med dramaserien «Frikjent», som tok utgangspunkt i Birgitte Tengs-saken. Nå vurderer kanalen igjen å lage TV-serie rundt en virkelig kriminalsak

– «Brorskap» er inspirert av, ikke basert på, Eirik Jensen-saken. Der ligger hele forskjellen. Det er ikke uvanlig å la seg inspirere av virkeligheten, sier TV 2s dramasjef Christopher Haug.

– «Frikjent» var heller ikke basert på Birgitte Tengs-saken. Men den var inspirert av dilemmaet saken etterlot seg, der samme person ble både dømt og frikjent. Haug ser ikke 4 1/2-serien om Jensen som en konkurrent:

– 4 1/2 har et prosjekt basert på boken til Eirik Jensen. Det vil være en helt annen historie. Hvis begge prosjektene går i produksjon, blir det to helt forskjellige serier.

– «Brorskap» er et forprosjekt, vi har ikke tatt beslutning om produksjon ennå. Det jeg har sett til nå virker veldig lovende. Vi må se om dette er en historie som kan fenge seerne. Så vil vi eventuelt vurdere juridiske sider ved serieprosjektet, hvis det er aktuelt, sier Haug.

Mer fra Dagsavisen