Eirik Jensen-saken blir nå trolig grunnlaget for to TV-serier. Nikolaj Frobenius vil lage nordic noir av saken. FOTO: NTB SCANPIX

Lager «nordic noir» om Jensen

Med TV-serie basert på Eirik Jensen-saken vil Nikolaj Frobenius fornye nordic noir-sjangeren.

– Det er dramatisk krutt i historien om Eirik Jensen, sier forfatter Nikolaj Frobenius.

Denne uka har han vært i Berlin og presentert prosjektet «Brorskap» på filmfestivalens produksjonsmarked for TV-serier. Det norske produksjonsselskapet Friland er produsent for prosjektet, som er utviklet i samarbeid med TV 2. «Brorskap» er planlagt som en serie på åtte episoder à 45 minutter. Nikolaj Frobenius skriver manus med utgangspunkt i saken om den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen og hans forhold til hasjsmugleren Gjermund Cappelen.

– Vi opplevde stor interesse for prosjektet blant annet fra franske og tyske produsenter. Nordic noir-sjangeren står sterkt i Europa. Vi har sterke karakterer i en historie basert på virkelige hendelser, med et originalt fortellergrep. Dermed ser vi at dette blir interessant for det europeiske TV-markedet, sier Frobenius.

LES OGSÅ: Riksadvokaten: Eirik Jensen skal tiltales

Dikter fritt

– Det jeg skriver er inspirert av historien om Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Men jeg dikter videre fritt. I serien forholder vi oss ikke til skyldspørsmålet.

– Vi forteller historien kronologisk fra skiftende perspektiver, slik at motsetningsfylte biter av puslespillet kommer fram. Vi har en ambisjon om å fornye nordic noir-sjangeren ved å bringe inn fortellerelementer fra litteratur og avant garde-film i en kommersiell TV-setting, sier Frobenius, som nevner TV-serien «True Detective» og «The Affair» som inspirasjonskilder.

Frobenius håper serien kan gå i opptak tidlig neste år.

Samtidig er produksjonsselskapet 4 1/2 i gang med en TV-serie basert på boka Eirik Jensen ga ut i 2015 (se sak under).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

14 tonn hasj

Sist uke ble det tatt ut tiltale mot Jensen for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Det er den mest alvorlige tiltalen mot en norsk politiansatt noen gang. Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj. Tiltalen er basert på forklaringen til narkotikasmugleren Gjermund Cappelen, som i november ble funnet skyldig i innførsel av 1,4 tonn hasj. Saken mot Eirik Jensen kommer for retten i august.

– Jeg fulgte rettssaken mot Cappelen i Asker og Bærum tingrett, og tenker å følge rettssaken mot Jensen til høsten. Det blir spennende å se de to opp mot hverandre. Det er dramatisk interessant når folk motsier hverandre direkte, sier Frobenius.

– Som historie, myte og skandale er dette fantastisk materiale. To personer på hver sin side av loven med en intim relasjon til hverandre. Der er det dramatisk krutt, mener Frobenius.

Han har tidligere arbeidet som dramaturg og filmkonsulent, og skrevet flere spillefilmmanus. Nå har han for første gang begynt å jobbe med TV-serie-formatet.

– Sammenlignet med film ligger TV-serien nærmere romanen som format, med større persongalleri og flere muligheter for digresjoner. Det er et voluminøst format, og det passer meg godt, sier Frobenius.

– Vi har nå pitchet «Brorskap» på samproduksjonsmarkedet i Berlin og opplevde stor interesse for prosjektet. Nå fortsetter vi prosessen med å få finansieringen på plass, sier produsent Christian Fredrik Martin.

LES OGSÅ Elden: Vil følge serien nøye

Kan være problematisk

– Vi skal lage et TV-drama basert på Eirik Jensens bok. Vi trenger ikke fiksjonalisere Eirik Jensen, sier Håkon Øverås, produsent i filmselskapet 4 1/2.

Han reagerer på at filmselskapet Frilands TV-serie «Brorskap», skrevet av Nicolaj Frobenius, vil lage TV-fiksjon med utgangspunkt i Jensen-saken.

– Det forbauser meg at de er så tydelige på hvem de lager TV-serie om. Det kan være juridisk problematisk. Det er ikke tillatt å lage TV-serier om levende personer uten deres samtykke, påpeker Øverås. 4 1/2 jobber nå med å utvikle TV-serie basert på Eirik Jensens bok «På innsiden: Historien om mitt politiliv», som kom ut på Kagge Forlag i mars 2015 og ble en bestselger.

Manusforfatter og regissør på serieprosjektet vil Øverås foreløpig ikke ut med. Han ser for seg lignende omfang og tilsvarende tidsramme for innspillingsstart som «Brorskap»-prosjektet.

Dermed kan det bli et kappløp om å komme først på TV med Jensen-historien. 4 1/2 vil ikke gå til TV 2 med prosjektet:

– Vi er mer i startfasen enn Friland-prosjektet, og er i dialog med andre TV-kanaler, sier Øverås.