Kultur

Brøyter seg til Berlin

Med verdens første brøytebilkomedie, «Kraftidioten», tar Hans Petter Moland sin tredje tur til hovedkonkurransen i Berlinalen.

- Det er den første brøytebilfilmen i historien. Garantert, sier Hans Petter Moland.

«Kraftidioten» er fortellingen om «innvandreren» Nils, spilt av svenske Stellan Skarsgård. Han kjører snøplog på det norske høyfjellet, og hedres som Årets Borger for innsatsen. Men da sønnen hans forsvinner, klarer han å vikle seg inn i et narkotikaoppgjør mellom norsk og serbisk mafia, der veganergangsteren Greven står mot serbermafiaens Papa. Med flere.

Sjangerblanding

Filmen får verdenspremiere på den prestisjetunge internasjonale filmfestivalen i Berlin, også kjent som Berlinalen, hvor den deltar i hovedkonkurransen om Gullbjørnen, i tillegg til konkurransen om flere andre priser.

- Det er ikke akkurat kutyme å la komedier vinne i Berlin. Så vinnersjansene vet jeg lite om. Men det er hyggelig å få vise filmen for et internasjonalt publikum, sier Moland.

- Eller. «Komedie». Vi har gitt faen i alle sjangere, legger han til, om en film som blander action, drama, mafiafilm og humor.

Tredje konkurranse

Det er den tredje filmen Hans Petter Moland regisserer som deltar i hovedkonkurransen i Berlin. De to første var «The Beautiful Country» (2004) med Nick Nolte i hovedrollen, og «En ganske snill mann» (2010), også den med Stellan Skarsgård i hovedrollen.

Så langt har ingen norske filmer vunnet Gullbjørnen.

- Det er Norges sjette deltakelse siden 1971, og altså den tredje til Moland. Det er ikke så mange andre filmregissører som har blitt valgt ut tre ganger. Moland er nå i selskap med regissører som Sidney Lumet, Robert Altman og Gus Van Sant, sier den ene av filmens to produsenter, Stein B. Kvae i Paradox Film.

Siste innspurt

Berlinalen finner sted 6. til 16. februar, og «Kraftidioten» skal ha premiere i Norge 21. februar.

- Vi er midt i avslutningen av lydarbeidet nå. Det er et race for å bli ferdig. Jeg glemmer alt annet. Som å betale regninger. Inkludert telefonregningen, så nå fant jeg nettopp ut at jeg er uten telefon. Prøvde å ringe banken, men kortet var sperra. Så hvordan jeg føler meg akkurat nå? Blakk! Jeg må prøve å få meg en ordentlig jobb etter dette, flirer Moland.

Venner

Men det spørs vel.

- Hans Petter er en av de aller beste regissørene. Men først og fremst er han en god venn. Det er kult bare å henge med ham, uansett hva han driver med. Så jeg svarer alltid ja når han spør, sier Stellan Skarsgård.

I forrige Moland-film, «En ganske snill mann», spilte Skarsgård ifølge regissøren «en kriminell som handler for lite». I denne «en ikke-kriminell som handler altfor mye».

Menn, menn, menn

Andre kjendiser på rollelista er Atle Antonsen, som spiller en ihuga senterpartist, og et helt stjernelag av norske, mannlige skuespillere. På pressekonferansen der nyhetene om Berlin-deltakelsen ble kjent, satt de linet opp på rekke og rad, den ene mannen etter den andre.

- Eh. Nei. Det er ikke akkurat en film som fyller noen kvinnekvoter, dette, måtte Paradox‘ representanter innrømme.

Moland var kjappere i replikken:

- Kvinnene i filmen er kloke nok til å forlate filmen så raskt som mulig, sa han, til latter fra alle mennene.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

«Kraftidioten»

Actionkomediemafiagangsterfilm av regissør Hans Petter Moland, med Stellan Skarsgård, Pål Sverre Hagen og Atle Antonsen i sentrale roller.

Premiere på norsk kino 21. februar.

Deltar i hovedkonkurransen ved Berlin internasjonale filmfestival. 5000 filmer meldes hvert år på konkurransen om «Gullbjørnen», i år er 23 valgt ut.

Mer fra Dagsavisen