Her har ikke norske bokhandler fulgt med, mener direktør ved HL-senteret Guri Hjeltnes, om utvalget av antisemittisk-litteratur, omtalt i Dagsavisen denne uka.

– Bokhandlere må bruke hodet

Boka som beskrives som «grunnteksten for moderne jødehat» er fortsatt lett tilgjengelig hos norske bokhandlere.

 

– Å bruke hodet for en bokhandler er en selvfølge. Her har man ikke fulgt med eller hatt oversikt over porteføljen.

Dette fastslår Guri Hjeltnes, direktør ved HL-senteret, som er senteret for studiet av Holocaust og livssynsminoriteter i Norge.

Dagsavisen har denne uka skrevet om hvordan norske nettbokhandler tilbyr store mengder antisemittisk, høyreekstrem og Holocaust-fornektende litteratur. Tilbudet er basert på internasjonale databaser over tilgjengelige titler.

Det var den britiske antirasistiske organisasjonen Hope Not Hate som før påske publiserte en undersøkelse av hatlitteratur i de store britiske bokhandlerkjedene. Mesteparten av materialet omtalt i rapporten viste seg å være tilgjengelig for bestilling også på store norske bokhandler som Bokkilden.no, Akademika.no, ebok.no og ark.no.

Les også: Norske bokhandlere selger jødehat (Dagsavisen+)

Holocaust-fornektere

Den britiske rapporten omtalte også en rekke titler fra det britiske forlaget Castle Hill, som ifølge rapporten utgir bøker og skrifter av flere av Europas mest aktive Holocaust-fornektere. En rekke av disse var tilgjengelige fra Bokkilden.no, enkelte også på Akademika.no og ebok.no.

Etter oppslagene i Dagsavisen har ebok.no fjernet de åtte Castle Hill-titlene som tidligere denne uka var tilgjengelige som e-bok – titler som «Der Auschwitz-Mythos» og «Breaking The Spell: Holocaust – Myth And Reality».

– De store bokhandlerkjedene bør holde seg unna å distribuere bøker fra åpent nazistiske og antisemittiske forlag som det her er vist til. Det er prisverdig at Dagsavisen plukker opp denne saken og følger opp norske bokhandlere, kommenterer Guri Hjeltnes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Forkastelig

Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, reagerte i Dagsavisen spesielt mot at norske bokhandler selger det kjente antisemittiske skriftet «Sions vises protokoller», også som e-bok for umiddelbar nedlasting.

– Det er helt forkastelig at norske bokhandler selger «Sions vises protokoller» uttalte Kohn til Dagsavisen.

Les også: Åmås: Må være opp til bokhandlerne om de vil føre antisemittiske titler

– Uheldig

– Dette handler mest om hvordan nettbokhandler fungerer, sier John Færseth, journalist, forfatter og medieviter, som har gitt ut voka «KonspiraNorge» (2013) om konspirasjonsteorier og konspirasjonsteoretiske miljøer i Norge. De siste årene har han særlig kritisert fredsprofessor Johan Galtung for hans bruk av «Sions vises protokoller». Færseth ønsker ikke å kritisere Bokkilden eller andre bokhandlere for å føre boken. Likevel advarer han på generell basis mot innholdet.

– Nettbokhandlene er bare distributører for det som finnes i databasene. De er ikke tradisjonelle bokhandlere som aktivt velger ut hva de vil ta inn. Selvsagt er det uheldig at denne typen litteratur dermed sniker seg inn i utvalget deres, spørsmålet er om man skal kreve at de oppretter stillinger for å fjerne slike bøker, sier Færseth.

Ledelsen i både Ark.no, Bokkilden.no og Akademika/Ebok.no varslet i Dagsavisen i går at de vil gå gjennom sine kataloger og se på rutinene for kuratering av nettutvalg. Leder for Bokhandlerforeningen Trine Stensen mente at den internasjonale tilbyderen av bokdatabaser burde merke kontroversielt innhold slik at forhandlerne kan velge å ikke tilby det. Daglig leder for Bokkilden opplyste onsdag at de hadde fjernet «Sions vises protokoller» fra katalogen. Den engelskspråklige utgaven er fortsatt tilgjengelig for bestilling fra bokkilden.no og Akademika.no og som e-bok fra ark.no.

Grunntekst for jødehat

– «Sions vises protokoller» er selve grunnteksten for moderne jødehat, sier Færseth.

«Sions vises protokoller» er en tekst som dukket opp i Russland i 1903, og utga seg for å være et referat fra et møte mellom jødiske ledere som la planer for å ødelegge verden.

– Protokollene har hatt en enorm virkningshistorie som strekker seg over et helt århundre. I mellomkrigstiden ble den oversatt og utgitt i en lang rekke land, inkludert Norge der den gikk som føljetong i flere av Bondepartiets aviser.

– Det er en dypt konspiratorisk tekst, som la grunnlaget for moderne antisemittismen, også som ideologisk rettferdiggjøring av Holocaust fordi nazistene faktisk trodde på denne konspirasjonen – at jødene sto bak den russiske revolusjonen, første verdenskrig og det tyske nederlaget. Sentral i moderne konspirasjonstenkning er forestillingen om at det sitter noen mektige mennesker i skjul og styrer både finans, politikk og media. Dette er tatt direkte fra «Sions vises protokoller». Fortsatt blir det hevdet at den er et historisk dokument, selv om den tidlig ble avslørt som et falsum. Den dukker opp igjen og igjen, sist for et par år siden da den ble promotert av Johan Galtung.

Les også: Israels ambassadør kaller nordmenn for etterkommere av Quisling