Fritt ord-direktør Knut Olav Åmås.

Åmås: Må være opp til bokhandlerne om de vil føre antisemittiske titler

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås mener bøkene må være tilgjengelige, men ikke nødvendigvis gjennom bokhandlere.

 

– Jeg tror bokhandlerne selv må avgjøre i slike saker, men det er neppe stort behov for at norske bokhandlere skal ha disse bøkene tilgjengelig.

Slik kommenterer Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås onsdagens oppslag i Dagsavisen.

Ervin Kohn, leder i det mosaiske trossamfunnet, reagerer sterkt på at norske nettbokhandler tilbyr en rekke antisemittiske, høyreekstreme og Holocaust-fornektende titler. Kohn er spesielt kritisk til at det kjente antisemittiske skriftet «Sions vises protokoller» gjøres tilgjengelig for salg, også som umiddelbart nedlastbar e-bok, fra flere norske nettbokhandler.

– Det er helt forkastelig at anerkjente norske bokhandler selger «Sions vises protokoller». Den er et falsum som har vært brukt i jødeforfølgelser gjennom et århundre, uttalte Ervin Kohn til Dagsavisen.

Den britiske antirasistiske organisasjonen Hope Not Hate publiserte før påske en undersøkelse av utvalget på store britiske nettbokhandler, der de fant et hundretall sterkt antisemittiske og høyreekstreme titler lett tilgjengelig. Dagsavisen fant det samme utvalget tilgjengelig i bokkilden.no og akademika.no, med deler av materialet tilgjengelig også på ebok.no, ark.no og tanum.no.

Les også: Norske bokhandlere selger jødehat (Dagsavisen+)

Fjernet bok

Etter at Dagsavisen henvendte seg om saken har Bokkilden begynt å gå gjennom sin katalog. I går var den engelske utgaven av «Sions vises protokoller» fjernet fra Bokkildens tilbud av e-bøker.

– Disse problematiske bøkene er ikke forbudt i Norge, og har vel heller ikke vært det. Det avgjørende er at de er tilgjengelige i bibliotekene fordi de er viktige kildeskrifter til mørke deler av vår historie og samtid, kommenterer Knut Olav Åmås.

– Aller best er det når de finnes i gode kommenterte versjoner, slik «Mein Kampf» er utgitt i Tyskland for ikke lenge siden – og «Sions vises protokoller» er kommet i en kommentert utgave i Danmark. Dette er seriøs behandling av destruktive og menneskefiendtlige skrifter, påpeker Knut Olav Åmås.

– De seriøst interesserte skaffer seg bøkene uten bokhandlernes hjelp, for eksempel på bibliotekene. De som har mørke ideologiske interesser av bøkene har nok sine egne kanaler, mener Fritt Ord-direktøren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bør ha kontroll

Daglig leder Arnstein Bjørke i Akademika og ebok.no forklarte for Dagsavisen at disse bøkene kommer i utvalget gjennom den internasjonale bokbasen Nielsen Bookdata. «Det er umulig å sjekke alt som kommer inn i vår database, uttalte daglig leder for Bokkilden Bente Einan Eriksen. Men leder for Bokhandlerforeningen Trine Stensen mener bokbransjen bør lage kontrollrutiner:

– Såpass kontroversiell litteratur bør merkes slik at forhandler kan velge å ikke tilby slike bøker. Det bør Nielsen få på plass, kommenterer Stensen.

Bokhandlerforeningen har ikke diskutert problemstillingen før siste ukes avsløringer i Sverige og i Norge, forteller hun.

– Vi må se på ordninger slik at det faktisk går an å forholde seg til denne typen utgivelser. Inntil vi har hatt en felles diskusjon om saken må det bli opp til hver enkelt bokhandel, kommenterer Stensen.

Les også: Israels ambassadør kaller nordmenn for etterkommere av Quisling

Millioner av titler

Ark.no og ebok.no hadde fortsatt «Sions vises protokoller» tilgjengelig som e-bok i går. Bokhandlerkjeden Ark, som er Norges største, vil nå følge opp kurateringen av sitt nettutvalg, forteller direktør for netthandel Kjartan Dannatt.

– Denne boken («Protocols Of The Learned Elders of Zion») er tilgjengelig som en katalogoppføring i netthandelen til ARK. Vi har ikke kjøpt inn, lagerført eller på noen måte vist fram eller promotert denne tittelen i noen av våre salgskanaler. Som med de andre bokhandlerne i Dagsavisens sak, både i Norge og internasjonalt, kommer denne tittelen opp sammen med millioner av andre titler i en metadatastrøm fra vår leverandør av internasjonale boktitler. Dette er en viktig prinsipiell og teknisk problemstilling for oss og vi vil følge opp dette med vår internasjonale samarbeidspartner videre, kommenterer Dannatt.

Les også: Studentersamfundet arrangerte fest med nazitema