Dag Solstad fullfører trilogi

Kemneren fra Kongsberg, Bjørn Hansen, vender tilbake i september.

I uke 38, det vil si midt i september, kommer Dag Solstads 19. roman. Den har fått tittelen «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen» og er det tittelen sier: tredje roman om kemner Bjørn Hansen fra Kongsberg.

Solstad-lesere ble først kjent med Bjørn Hansen i «Ellevte roman, bok atten» fra 1992. Der er Bjørn, som tilfeldigvis er like gammel som Dag Solstad, femti år. Det har gått fire år siden han forlot den kvinnen som i sin tid var grunnen til at han flyttet fra kone og barn til Kongsberg.

Les også: Per Petterson hyller fortapte menn (D+)

Neste bok om Bjørn Hansen kom i 2009, og het «17. roman». Da hadde den forhenværende kemneren sluppet fri fra fengselet etter å ha sonet en dom for forsikringssvindel. Han har mistet kontakten med sønnen sin, men får i et brev vite at har blitt farfar, og bestemmer seg for igjen å ta toget for å oppsøke dem begge.

Hybelboer

I «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen» er hovedpersonen ifølge Oktober forlag blitt 77 år.

Han bor alene i en ettroms på Grønland, interesserer seg minimalt for nyheter, men bruker mye tid på å samtale med de døde. Ikke fordi han frykter døden, direkte, men fordi han frykter å gå glipp av dødens alvor.

En dag banker svigerdatteren på Bjørn Hansens død. Med seg har hun hans barnebarn Wiggo, som hun har bestemt at skal bo på hybel hos sin farfar.

Les også: Solstad og Michelet var fotballpionerer 

– Begivenhet

– Ny roman av Dag Solstad er en stor litterær begivenhet, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober.

Dag Solstad (77) har vunnet det som fins av litterære priser i Norge. Han er oversatt til tretti språk, og har høstet stor anerkjennelse og flere priser også internasjonalt. Trilogien om Bjørn Hansen vil bli stående som ett av forfatterens hovedverk, forventer forlaget.

Les mer: Dag Solstad har vært på reise i Tyskland. Det gikk gærent, mener han. Les den fornøyelige reportasjen her (D+)

Ullmann og Ragde

Oktober forlag byr også på flere andre velkjente forfattere utover høsten.

Blant disse er Anne B. Ragde, som i starten av september fullfører serien fra Neshov med romanen «Datteren», som forteller Torunns historie.

Les også: Anne B. Ragde har most rygg. Men sylter på likevel (D+) 

Edvard Hoem skriver om sin mest kjente slektning, felebygger Lars Olsen Hoem. Thorvald Steen skriver i «Det siste fotografiet» videre på fortellingen fra «Det hvite badehuset» fra 2017, mens Hanne Ørstavik skriver «Roman. Milano».

Nina Lykke følger opp suksessen med «Nei og atter nei» med «Full spredning. En legeroman», mens Nordisk Råds litteraturprisvinner Merethe Lindstrøm kommer med «Fuglenes anatomi».

Kjell Askildsen fyller nitti år, og feires med «Et deilig sted», der venner av forfatteren har valgt ut Askildsen-noveller de selv introduserer. Sent på høsten ventes også en ny roman av Linn Ullmann.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!