Åpner med pest, pandemi – og Bjørneboe

Nasjonalbiblioteket inviterer igjen publikum inn, til arrangementer om Bjørneboe, spanskesyken og 1900-tallet tiår for tiår.

Alle Nasjonalbibliotekets arrangementer i august og september vil fremdeles strømmes på deres hjemmesider. Men nå inviteres endelig publikum tilbake i bibliotekets lokaler på Solli plass i Oslo, skriver Nasjonalbiblioteket i en pressemelding.

– Vi gleder oss stort til å ta imot publikum igjen! sier avdelingsdirektør for kulturformidling Eline Skaar Kleven i samme pressemelding.

Les også: Tre år etter «Tante Ulrikkes vei» har Zeshan Shakar skrevet «Gul bok». Den er like god som den forrige (D+)

Arrangementsserien «Tiår for tiår» skal utover høsten ta for seg ulike deler av samfunns- og kulturhistorien i tiårene fram mot i dag. Serien starter med den forrige alvorlige pandemien, spanskesyken fra 1918-20, og viser hvordan den satte spor, og ga oss lærdom vi har nytte av i dag.

Les også: Jo Nesbø. Vigdis Hjorth. Karl Ove Knausgård. Maja Lunde.  Dette er og blir noen av høstens beste bøker. (D+)

Siden kommer arrangementer om for eksempel husmorrollen på 1940-tallet og black metal på 1990-tallet.

Les også: Norske husmødre hadde ikke støv på hjernen, selv om filmen påsto det (D+)

2020 er 100-årsjubileet for forfatter Jens Bjørneboes fødsel. 7. oktober åpner en stor utstilling om forfatterskapet, og det blir arrangementer som belyser sentrale temaer i hans forfatterskap, så som frihet, ondskap, straff og skolesystemet. Flere kjente forfattere deltar.

Les flere litteraturnyheter, bokanmeldelser og forfatterintervjuer i Dagsavisen Nye Bøker