Bøker

Lesetips sommeren 2021

Sommerferien er over oss. Her er tips til gode bøker å lese, enten det skjer på hytta, stranda, fjellet eller hjemme i godstolen.


Sommerbad

Frode Grytten, «Gut, jente, juni, juli» (Noveller, Oktober forlag)

Gut, jente, juni, juli av Frode Grytten

I det store utland er bøker om svømming, bading og menneskets forhold til vann en egen sjanger. I Norge har vi færre kandidater å velge mellom. Men her er en sprellende fersk en! I alle de tolv novellene i Frode Gryttens nye samling, er det noen som bader, svømmer, stuper eller dykker.

Det er sommer i Norge og i Syden, ung kjærlighet, voksne forhold og foreldres forhold til barna og omvendt. Attåt dette et lettere melankolsk lydspor.

Definisjonen på «sommerbok», med andre ord.

Det andre Georgia on my mind

Nino Haratischwili, «Det åttende livet (til Brilka)» (Roman, Aschehoug)

Det åttende livet av Nino Haratischwili

Over 1150 sider om georgisk historie? Ja takk, gjerne! «Det åttende livet» følger en georgisk familie gjennom det 20. århundret, fra pater familias slår seg opp som sjokoladefabrikant rundt forrige århundreskifte, til vår tid. Familien bor i Tblisi og St.Petersburg. De opplever revolusjon i Russland, første verdenskrig, enda en revolusjon, enda en verdenskrig, og Sovjetunionens vekst og blodige fall.

Alt som bakteppe for en fortelling som egentlig handler om et knippe ganske kule kvinners liv på jorda, og viser fram hvordan det meste – kjærlighet, familie, vennskap, muligheter generelt – formes av omstendighetene. Episk nok for en hel ferie, og vel så det.

Vennskap og skeiv kjærlighet

Nora Dåsnes, «Ti kniver i hjertet» (Tegneserie, Aschehoug)

Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Livet i sjuende klasse er ikke bare enkelt. Tuva har to venninner. Før lekte de så fint sammen, alle tre, nå vil den ene kun henge sammen med gutta og drive med kjærestegreier, mens den andre vil leke i skogen som før. Tuva må velge side, men hvilken? At det dessuten dukker opp ei ny jente som Tuva muligens blir litt forelska i selv, gjør ikke situasjonen enklere.

Nora Dåsnes skriver og tegner nydelig gjenkjennelig om ung brytningstid. At hovedpersonen viser seg å være skeiv, helt uten at det er hovedpoenget i historien, eller et «problem» for vennene og den fine alenepappaen hennes, er også deilig. «Ti kniver i hjertet» passer for mellomtrinnet og oppover, inkludert voksne som setter pris på de gode tegningene som bærer mye av fortellingen.

Tvillingtrøbbel

Brit Bennet, «Det som forsvinner» (Roman, Gyldendal)

Det som forsvinner av Brit Bennett

Vi er i det amerikanske sørstatene på 1960-tallet. Tvillingsøstrene Stella og Desiree er svarte, men kan passere som hvite. Det vil Stella utnytte. Hun rømmer hjemmefra, og starter et nytt liv uten søstera, som hun hittil har vært uadskillelig fra. Desiree aksepterer ikke bruddet. Hun vil finne Stella.

Amerikanske Brit Bennet skriver medrivende om røtter, om hudfarge og rasetenking, og om kjønn. Ikke minst tegner hun fine bilder av forholdet mellom kvinnene i en familie, som mødre, døtre og søstre.

Fin fantasy for kidsa

L.D. Lapinski, «Fremmedsteds reisebyrå» (Barnebok, Solum Bokvennen forlag)

Fremmedsteds reisebyrå av L.D.Lapinski

Lyst å reise på ferie til et helt annet univers? I en koffert? Med Fremmedsteds reisebyrå er det mulig. Det oppdager tolv år gamle Flikk Høst, som tilfeldigvis kommer over en samling av de helt spesielle koffertene man trenger for å dra til andre verdener.

Imidlertid viser det seg at ikke alt er som det bør i det magiske multiverset. Det snør om sommeren, og det skal det ikke gjøre. Flikk må ordne opp, i en magisk kamp mot tida i denne sjarmerende fantasyboka for barn fra åtte-ni år og oppover.

Typisk amerikansk

Hard Land av Benedict Wells

Benedict Wells, «Hard Land» Roman, Forlaget Press En klassisk «amerikansk» roman i slekt med John Irving og gjengen, skrevet av en tyskspråklig forfatter. Hører rart ut, funker overraskende godt. Sam er femten år, upopulær og ukyssa. På en og samme sommer får han sin første sommerjobb, tre venner og sitt første kyss, han opplever å bli forelska – og å miste mora til sykdom.

Alt fortalt i jeg-person, med et lass referanser til amerikanske mer og mindre klassiske romaner og særlig filmer fra 1980-tallet. Sjarm og driv, og kanskje ekstra interessant for unge folk på vei ut av ungdoms- og young adult-sjangrene over til voksenlitteraturen.

Knallsterk prisvinner

Monika Fagerlund, «Hvem drepte bambi» (Roman, Oktober forlag)

Hvem drepte bambi? av Monika Fagerholm

En guttegjeng mishandler og voldtar ei jente. Etterpå må det dysses kraftig ned, for gutta er bedremanns barn, i motsetning til jenta. Idet Monika Fagerlund tar opp tråden, har det gått noen år. Alt er glemt. Eller? Selvsagt ikke.

På glitrende måte viser denne Nordisk Råds litteraturpris-vinnende boka hvordan folk bærer med seg historien sin, og hva det koster å leve. En tilsynelatende vellykka eiendomsmegler er egentlig desperat forelska i feil kvinne. Den glamorøse bloggeren skriver bare løgn. Og da en filmskaper har lyst å fortelle hva som egentlig skjedde på den festen med den jenta, raser mye sammen. Dette er kvalitetslitteratur av prima merke, skrevet og oversatt med imponerende språklig bevissthet.

Mer fra Dagsavisen