Bøker

– Du får ikke russerne til å holde seg inne

Helsevesenet er korrupt og dårlig. Folk stoler ikke på myndighetene. Om koronaviruset når Russland for fullt, er russerne ille ute, frykter forfatteren av ny bok om russisk historie.

Bilde 1 av 2

– Viruset har vært i Russland en stund. De har testet massevis av folk siden januar, sier de. Men jeg er bekymret om korona virkelig slår til i Russland. Det kan bli en stor katastrofe, sier Peter Normann Waage på telefon til Dagsavisen.

Han er forfatteren av en lang rekke sakprosabøker, blant annet den brageprisnominerte biografien «André Bjerke. I kampens glede» (2018); «Russland er et annet sted» (1990) og «Russland er sitt eget sted» (2012).

Korrupt og dårlig

Nå har han skrevet boka «Den korteste historien om Russland», som har undertittelen «fra vikingene til våre dager». På kun to hundre sider fører han leseren gjennom over tusen års historie, og viser fram viktige aspekter ved Russland i dag.

– Russlands helsevesen er korrupt og dårlig. De har masse leger, i hvert fall i byene. Men sykehusene mangler ofte utstyr, og pasientene må betale ekstra for å sikre seg ordentlig stell. Dessuten stoler ikke folk på myndighetene og deres pålegg. Det har de gode grunner til. Du får ikke russerne til å marsjere i takt og holde seg inne, sier Waage.

Les også: Disse gruppene blir oftere innlagt med korona, viser studie

Tror på Putin, ikke staten

Uventet, kanskje, for den som måtte tro at innbyggerne i autoritære regimer som Russland er så redde styresmaktene at de følger anmodningene deres slavisk.

– Russerne har tillit til Putin. Men ikke til apparatet under, til øvrighetspersoner og byråkrater generelt. Om folk sier noe, sier russerne ja og ha og tror ikke på det. De antar heller at det er noe ligger bak informasjonen, noe underliggende. Det er typisk for land uten informasjonsfrihet, som Russland. «Våre lover er veldig strenge, men vi kompenserer ved ikke å følge dem», sier russerne selv.

Les også: Gode, nye, norske bøker om sykdom, beredskap og isolasjon (D+)

Ikke bare sentralmakt

Hovedmotivasjonen til å skrive en kort og lett tilgjengelig innføring i russisk historie, er ifølge Peter Normann Waage å gi folk større mulighet til å forstå Russland, og å forstå landet på dets egne premisser. I «Den korteste historien om Russland» viser Waage fram tre tendenser som stadig dukker opp i russisk historie:

– Landet har en sentralmaktstradisjon som stammer fra Ivan den grusomme (1530-84), som Putin står i. Han snakker om de vertikale linjene i historien, altså at linjene alltid går fra den sterke mannen på toppen og nedover, i stedet for horisontalt. Men landet har også en annen, direktedemokratisk tradisjon, som strekker seg helt tilbake til vikingenes tid i Novgorod, og som fins i bondekommunenes tradisjon for allmannamøter. Denne dukker også opp i russisk historie med ujevne mellomrom, sier forfatteren.

Les også: Alle vet hvordan historien ender. Likevel sto folk i kø for å sikre seg siste bok i serien (D+)

Kunst

Den tredje linjen i russisk historie, er der enten det er sentralmakt eller demokratiske tanker som til enhver tid er mest i vinden:

– Den høye verdsettelsen av kunsten. Folk leser klassikerne, leser poesi. Det gjelder ikke alle russere, selvfølgelig, men kunsten er tydelig på samfunnsnivå. Jeg mener det har sammenheng med kristningen av landet. Den skjedde ikke fra paven i Roma, men fra det østromerske rikets og dets sete i Konstantinopel, dagens Istanbul. Ifølge legenden var det skjønnheten ved den varianten som gjorde at russerne valgte den framfor den romerske. I Russland er ikke kunst bare pynt, men en vesentlig del av virkeligheten, sier Waage.

Les også: Livet ditt styres av tilfeldigheter. Det kan du bruke til å planlegge framtida (D+)

Avantgarden

Det gjelder også kirken i Putins Russland, forklarer han:

– Både det gamle Russland og Sovjetunionen så på seg selv som en menneskehetens avantgarde. De skulle vise vei. Sovjetunionen skulle vise vei til det nye kommunistiske samfunn. Den gamle russiske selvforståelsen så Russland som det eneste egentlige kristne land, mens Vesten var dekadent og syndig. I våre dager har den tanken dukket opp igjen. Staten og kirken er igjen veldig tette. Igjen snakker man om at Vesten er syndig og elendig. Igjen sier Putin at det er Russland som representerer den egentlige kristendom.

Kirkemakt

Det gir seg flere uheldige innenrikspolitiske utslag.

– Kirken skal nå godkjenne læremidler. Seksualundervisning er blitt forbudt. Løgnene om Vesten florerer. Det er bekymringsverdig å se hvordan Putins Russland forholder seg til ytrings- og forsamlingsfrihet, og menneskerettigheter generelt. Jeg besøker Russland en gang i året. I begynnelsen av 2000-tallet var det optimisme. Man så mot Vesten, mye skjedde. Nå syns jeg det er blitt mer dystert. Folk er fattigere, mer slitne. De har et mer kritisk blikk på Vesten, selv om de fleste fremdeles er veldig gjestfrie overfor oss som kommer derfra, sier Peter Normann Waage.

Teksten fortsetter under bildet av Vladimir Putin og en russisk kirkefader. Foto: NTB Scanpix

I Putins Russland er kirken tilbake i politikken. Foto: NTB Scanpix

Nato mot øst

Dessuten, påpeker han, så er det ikke bare Russland som er skeptiske til Vesten. Den skepsisen er gjensidig, og provokasjonene kommer også vestfra.

– Da Tyskland ble gjenforent, fikk Gorbatsjov et løfte om at Nato ikke skulle utvides østover. Nato sier at det ikke stemmer, men for noen år siden ble det frigitt dokumenter som viser at Sovjetunionen fikk det skriftlig. Da Clinton var president utvidet man Nato østover likevel, fordi det militær-industrielle kompleks ønsket det. Markedet for amerikanskproduserte våpen ble større.

Teksten fortsetter under bildet av Peter Normann Waage. Foto: Mimsy Møller

Peter Normann Waage gir i disse dager ut «Den korteste historien om Russland», en tohundresiders innføring i russisk historie. Foto: Mimsy Møller

Farlig nasjonalisme

Putin brukte Nato som påskudd for å invadere Krim-halvøya, som også Ukraina regner som sin, i 2014.

– At Krim skulle bli del av Nato, er like absurd som om Canada skulle blitt med i Warszawapakten under den kalde krigen. Her ligger det noen føringer fra Vesten som gjør at Russland føler seg omringet og uglesett. Vestlige sanksjoner gjør det bare verre, de fører til en form for nasjonalisme som er veldig farlig. Etter min mening agerer Vesten veldig dumt overfor Russland, sier Peter Normann Waage, forfatteren av «Den korteste historien om Russland».

Mer fra Dagsavisen