Bøker

Skandaleforfatteren Yahya Hassan med uventet comeback - skriver om sitt ville liv

Uten forvarsel kom det i dag ny bok fra den danske skandaleforfatteren Yahya Hassan. Forfatteren soner en dom på lukket avdeling.

Utgivelsen ble varslet av det danske forlaget Gyldendal først torsdag kveld.

Fredag morgen var Yahya Hassans «Digte 2» i utstillingsvinduene til de store bokhandlene i København.

Ukesavisen Weekendavisen har i dagens utgave intervjuet Yahya Hassan, over telefon fra den rettspsykiatriske klinikken der han er til behandling på lukket avdeling.

«Jeg var lei av å være yndlingspakkisen» sier han, i sitatet som utgjør overskriften i Weekendavisen («Jeg blev træt av at være præmieperkeren»)

I pressemeldingen fra Gyldendal forteller Hassan at boken fortsetter der «Digte 1» slapp, og handler om den turbulente tiden etter at han ga ut diktsamling og ble berømt.

«En ny og sterkt personlig diktsamling fra Yahya Hassan. I 59 dikt forteller han sin historie, fra han er 18 år og forfatterdebutant, «yndlingspakkis» med politibeskyttelse, til han ble jaget vilt, voldsmann, fengslet, innlagt, «psykosepakkis» og hjemløs. Det er dikt om tvil, sammenbrudd, sinne, ensomhet, om vold og vanviddet i verden og i en selv», skriver danske Gyldendal blant annet om boken.

- Jeg skriver om meg selv og mitt liv. Det er elendighet og sorg som er katalysatoren, sier Hassan til Weekendavisen.

Yahya Hassan debuterte som 18-åring i 2013 og ble en umiddelbar litterær sensasjon over hele Norden. Hans «Digte» solgte 122.000 eksemplarer i Danmark, som er rekord for en diktsamling.

Siden har han vært omfattet av skandaler og voldsdommer, og ikke gitt ut noe mer, før i dag.

Gyldendal opplyser at Hassan leverte et manus i sommer, og at forlaget bare har hatt sporadisk kontakt med ham de siste årene.

Hassan er oppvokst i Danmark med palestinske foreldre som kom til landet som flyktninger på slutten av 1980-tallet. Hassans debutbok skildret blant annet overgrep mot barn i innvandrermiljøer, den vakte voldsom debatt i Danmark, og førte til en rekke trusler mot Hassan, som skle ut på skråplanet i årene som fulgte.

Høsten 2018 ble Hassan dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid for 42 lovbrudd, som omfattet vold, trusler, hærverk, blotting og overtredelse av besøksforbud mot en kvinne. Rettspsykiatrene konkluderte at Hassan var sinnsyk da han utførte handlingene, skrev NTB, og viste også til at Hassan skal ha hatt et omfattende misbruk av hasj og kokain.

Fra 2017 til 2018 sonet Hassan en dom på ett år og ni måneders fengsel for å ha skutt en 17-åring i foten.

Les også: Jeg ser ikke på meg selv som et offer - Yahya Hassan i Oslo

Etter utgivelsen av «Digte» var Hassan ved flere anledninger på litterære arrangementer i Norge. På Morsmålsdagen 2014 hadde han politibeskyttelse da han leste opp for et fullsatt Litteraturhuset i Oslo.

I Norge ble boken utgitt i Pedro Carmona-Alvarez' gjendikting i 2014.