Bøker

Dagsavisens julekalender: 3. desember

I dagens luke kan du lese om en svært velskrevet roman, fra et land og en kultur de færreste av oss kjenner inngående

Aintiquarische Buecher sind Mittwoch, 19. Oktober 2005, bei der weltgroessten Buchmesse in Frankfurt erstmals zu sehen. Die Messe laeuft bis zum 23. Oktober.(AP Photo/Joerg Sarbach) ---Antiquarian books seen at the 57th Frankfurt Book Fair in Frankfurt, Germany, Wednesday, Oct. 19, 2005. Antiquarian books are permitted the first time at the world's biggest book.(AP Photo/Joerg Sarbach)

3. desember 

ROMAN

Han Kang: «Vegetarianeren»

Oversatt av Vivian Evelina Øverås

Pax forlag

###

Ifølge ektemannen er det ingenting spesielt med Yeong-hye. Middels god husmor, middels pen, middels lykkelig. Helt til hun plutselig slutter å spise kjøtt. Det er, både for ektemannen og resten av familien, en ekstremt provoserende handling. Hvorfor insisterer hun på å være så himla spesiell? Det sømmer seg absolutt ikke, mener de, hele gjengen.

Stort drama følger. Leseren får historien fortalt først fra ektemannens vinkel. Siden får vi høre fra Yeong-hyes svoger, som er en slags mislykka kunstner, og til slutt fra hennes søster, som driver et parfymeri. Vi får også innsikt i Yeong-hyes bevissthet, i de grusomme drømmene som tvinger henne til handling.

Les også: Korea satser stort på litteratureksport

Sør-koreanske Han Kang (som forvirrende nok er en hun, ingen han) skriver med vibrerende energi fram en historie om det bitte lille rommet som gjenstår når alle samfunnsstrukturer presser mot individet fra hver sin kant. Det er en bok som viser hvordan makt og konvensjoner ofte går hånd i hånd med vold og overgrep. Typisk sør-koreansk, men også typisk menneskelig.

«Vegetarianeren» er en original, svært velskrevet roman, fra et land og en kultur de færreste av oss kjenner inngående.  Han Kang fikk den internasjonale Booker-prisen for romanen. Det er lett å se hvorfor. 

Les også: Sør-Koreansk Nobelprisfavoritt 

Les også: Dagsavisens julekalender: 2. desember

Les også: Dagsavisens julekalender 1. desember