Dagsavisens julekalender: 2. desember

 

2. desember

ROMAN

Jan Grue

«Jeg lever et liv som ligner deres»

Gyldendal

37 år gammel har Jan Grue rukket å få fast ansettelse i professorstilling ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere skjønnlitterære bøker, er gift med en annen forfatter, og er far til en gutt. 

Og så sitter han i rullestol. I «Jeg lever et liv som ligner deres» skildrer Grue hvordan muskelsykdommen hans påvirker livet hans. Han skriver om foreldrenes kamp mot hjelpesystemet da han var liten, og om hans eget avhengighet av velfungerende ordninger fremdeles. Om hvor det er fint å leve i rullestol, og hvor det er ekstra slit. 

Les intervju med Jan Grue: Han lever et liv som ligner ditt 

«Jeg lever et liv som ligner deres» er en bok om å kamp, men også om glede, og om vissheten av at man egentlig har vært utrolig heldig, ikke bare med evner og familie, men også med fødeår og fødested. For hvor er det egentlig blitt av alle de andre med lignende sykdommer som Jan Grue, folka han møtte på sommerleirer som barn? De fleste er nok uføretrygda, utslitt av å kjempe mot systemet som egentlig skal hjelpe. Hva gjorde at han klarte seg? Og når er det likevel lov å gi opp? Å avslutte kampen på grunn av dårlige odds?

«Jeg vil ha det samme som alle andre. Men jeg er ikke som alle andre. Det er vanskeligere for meg å få det jeg vil ha». Slik er konklusjonen. Men før han kommer dit, byr Jan Grue på en klok og godt skrevet bok.

Les anmeldelsen av boka (Dagsavisen +): Sorgfullt, sint og bevegende