Bøker

Tap og sorg, krigens meningsløshet og endeløs søken

Dagsavisens litteraturanmelder Kristian Wikborg Wiese har plukket seg ut tre favoritter for 2014.

Nils-Øyvind Haagensen skriver sterkt og rørende om morens kreftsykdom og død. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Nils-Øivind Haagensen

«Spredning»

«Spredning» er en vakker og vemodig diktsamling om tap og sorgarbeid. Haagensen skildrer ikke bare hvordan det er å miste en mor, på en sterk og rørende måte, men viser frem livets små og store trivialiteter, og tegner et bilde av hva det vil si å være menneske, og umuligheten ved å gi slipp på noen vi elsker.

Phil Klay

«Hjemkomst»

Et brutalt og levende eksempel på krigens meningsløshet og hvordan menneskene aldri ser ut til å lære av sine feil. Phil Klay har skrevet en tankevekkende og aktuell bok om hva krigen gjør med nitten år gamle gutter, kastet inn i en konflikt de knapt forstår, uten å forlate spørsmålet, hvem er de egentlige ofrene?

Madame Nielsen

«Den endeløse sommer»

Få nordiske forfattere vet å iscenesette seg selv i like stor grad som forhenværende Claus Beck-Nielsen. Hans, eller er det mer dekkende å si hennes? roman av året er en poetisk og suggererende fortelling om tiden som flyter, kjønn, identitet og kunst og ikke minst endeløse spørsmål som hvem er jeg, og hvor skal jeg?