Bøker

Pøbel i dalen

– Den gang var det farlig. Bratterud-saken gikk til Høyesterett. Og dettesatte vi i gang forteller Arne Svingen. Han har skrevet en halvsannoppvekstroman fra Grorud.

– Jeg sitter med en del gode historier fra oppveksten sier forfatter Arne Svingen.

– Og det er en tendens til at mine overgår alle andres. Så det måtte være noe med dem noe jeg kunne spinne videre på i en roman.

I spennet mellom Satan AKP AC/DC fotball og pastor Bratterud vokste Arne Svingen opp. Nå er 70-tallets Grorud blitt ramme for hans tredje voksenroman.

Grorud på 70-tallet

«Pøbelkomiteen» heter boka Svingen har skrevet om oppveksten sin på Grorud. Arne har skrevet om Are.

– Jeg har skrevet så mye som ikke har handlet om meg før. Mens denne er veldig nær.

– Veldig mye er sant men ikke alt sier Svingen om boka.

Men nok er sant til at han er sikker på at folk på Grorud får svaret på hvordan en del hendelser egentlig hang sammen.

På slutten av 60-tallet eksploderte folketallet i Groruddalen. AKP-folket identifiserte Grorud som den norske arbeiderklassens vugge og inntok dalen med full bredde. Og de fleste tiltak store og små skulle først gjennom en komité. Når Svingens kameratgjeng skulle organisere seg i en gutteklubb var det bare logisk at den ble kalt «Pøbelkomiteen».

– Det var helt naturlig den gang sier Svingen som har brukt fem år på romanen. I mellomtida har han skrevet nesten 20 barne- og ungdomsbøker.

Pøbler i blomst

– Det var et fantastisk sted å vokse opp. Det var alltid noe å ta seg til. Vi kunne gjøre hva som helst – og komme unna med det sier Svingen.

– Og vi var veldig opptatt av religion. Vi flørtet med Satan spilte plater baklengs og på 15-årsdagen stilte vi opp på kirkekontoret på Grorud og meldte oss ut av Statskirken – én etter én. Vi fleipa om å tenne på en kirke. Én generasjon etter oss gjorde de det.

En av hovedpersonene i boka er Steinar Grimstad. Han var komiteens faste alter ego. Ble du stoppet på Grorudbanen uten billett så var navnet Steinar Grimstad. Og adressen var ulike steder på Grorud. Det var i dagene før online-sjekk av personalia.

– Bunken med bøter som kom i retur til Sporveiene må ha blitt ganske stor etter hvert sier Svingen.

Det var også Steinar som var vert for tungrockeprogrammet To rå torsk på piratstasjonen Radio Bull og det var han som ringte inn til pastor Hans Bratteruds Oslo Fullevangeliske Kirkes radiostasjon. Og fikk sendt pastoren ut av landet.

Bratterud

«Jeg var kveldens Steinar Grimstad» skriver Svingen i romanen. Det var sommeren 1983 og «Pøbelkomiteen» bestemte seg for å telefonterrorisere Hans Bratterud. Mens C60-kassetten rullet ringte de inn og fikk Bratterud til å velte ut av seg homohets. Avisene tok saken og Bratterud ble anmeldt.

– Den gang var det farlig. Saken gikk til Høyesterett. Og det satt vi i gang sommeren jeg fylte 16 sier Svingen.

I dommen fra Høyesterett spiller et opptak av seansen en viktig rolle. Det er fakta. Bratterud ble dømt og flyttet til Sverige

– Den saken knekket ham. Og det var like greit sier Svingen.

«Pøbelkomiteen» er en roman men er Bratterud-historien sann?

– Ja den er sann sier Svingen.

I så fall har han helt rett i sin tese han har virkelig oppveksthistorier som «overgår alle andres».

Mer fra Dagsavisen