Kultur

NRK fordømmer Israel – vil fortsatt ikke boikotte Eurovision

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sier NRK fordømmer Israels angrep på pressefriheten etter at de stengte ned TV-kanalen Al Jazeera. Men hun mener ikke at det bør få noen konsekvenser for Israels deltakelse i Eurovision.

Israel har lenge truet med å stenge ned den Qatar-baserte TV-kanalen Al Jazeera, som de mener har blitt brukt til å tale Hamas’ sak.

I helga gjorde de alvor av truslene. I tillegg til å ta kanalen av lufta i Israel har Israels kommunikasjonsminister Shlomo Karhi har fått grønt lys til å beslaglegge TV-kanalens utstyr, stenge kontorene i Israel og begrense tilgangen fra Israel til Al Jazeeras nettside, skriver den israelske avisa Haaretz.

Forbudet er i første rekke gyldig i 45 dager, med mulighet for forlengelse.

Nedstigningen har ført til sterke reaksjoner verden over. Både norske og internasjonale presseorganisasjoner har kalt det et angrep på pressefriheten. Det samme har utenriksminister Espen Barth Eide.

NRK fordømmer

Det samme gjør altså kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

– Fri journalistisk dekning av krig og konflikt er av stor betydning. Journalistenes oppdrag er blant annet å dokumentere hvordan partene i en konflikt oppfører seg og hvordan krigen rammer sivilbefolkningen. I Gaza har israelske myndigheter lenge nektet adgang for utenlandske journalister, inkludert NRKs korrespondenter. Når de nå også kaster ut Al Jazeera, finnes det snart ingen uavhengige vitner til grusomhetene som finner sted, skriver Vibeke Fürst Haugen i en e-post til Dagsavisen, før hun legger til:

– Derfor fordømmer NRK dette angrepet på pressefriheten fra Israels side.

Torsdag går den andre semifinalen i Eurovision av stabelen. Der skal Israel etter planen opptre. Med bakgrunn i Israels krigføring på Gazastripen i kjølvannet av Hamas’ terrorangrep i Israel 7. oktober i fjor har mange bedt NRK boikotte Eurovision dersom Israel skal opptre. Mange har også bedt den europeiske kringkastingsunionen EBU om å utestenge Israel fra konkurransen.

Selv om NRK fordømmer Israels angrep på pressefriheten sier kringskastingssjefen at det ikke påvirker NRKs avgjørelse om å la vær å boikotte Eurovisjon.

– Når det gjelder Eurovision, forandrer ikke dette NRKs standpunkt om at vi ikke vil gå inn for kulturboikott. Det vil svekke vår troverdighet som uavhengig nyhetsformidler. Eurovision er ikke en konkurranse mellom stater, men en musikkonkurranse for kringkastingsselskaper som er medlem i den europeiske kringkastingsunion (EBU), skriver Fürst Haugen.

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Pressedekning

Heller ikke kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery vil ta til orde for at Israels nedstengning av Al Jazeera bør få konsekvenser for landets deltakelse i Eurovision.

– Det ville vært snodig å stå opp mot angrep på pressefriheten ved selv å angripe våre egne frie medier, skriver hun i en e-post, før hun presiserer:

– Som jeg tidligere har sagt, kommer ikke regjeringen til å blande seg opp i hvilke redaksjonelle avgjørelser NRK skal gjøre, eller hvordan EBU samarbeider. Det ligger veldig langt unna mandatet til en kultur- og likestillingsminister i et demokratisk land. Pressefriheten er noe vi setter svært høyt, og rett før helgen ble det klart at Norge igjen ligger på toppen av pressefrihetsindeksen fra Reportere uten grenser. Sånn vil jeg at det skal fortsette å være, skriver statsråden.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Dagsavisen har spurt EBU, som arrangerer Eurovision, om den samlede fordømmelsen av Israels angrep på pressefriheten ved å stenge ned Al Jazeera bør få noen konsekvenser for landets deltakelse i Eurovision. De har foreløpig ikke svart på vår henvendelse.

Overfor Dagsavisen tidligere i år argumenterte EBUs generaldirektør Noel Curran med at Eurovision Song Contest er «et ikke-politisk musikkarrangement» og en konkurranse mellom allmennkringkastere som er medlemmer av EBU.

– Det er ikke en konkurranse mellom regjeringer, slo han fast.

EBU mener Israels kringkaster KAN oppfyller kravene for deltakelse, mens de russiske kringkasterne ble suspendert fra EBU etter at Russlands invasjon i Ukraina på grunn av brudd på medlemsforpliktelser.

EBU har i forkant av tirsdagens første semifinale gjort det klart at publikum ikke får lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

Al Jazeera har spilt en viktig rolle i pressedekningen av krigen på Gazastripen ettersom det er ett av få medier som fortsatt har egne journalister og fotografer inne i det palestinske området.

I løpet av krigens første 150 dager ble minst 103 journalister drept på Gazastripen, ifølge Reportere Uten Grenser.

---

Fakta om Hamas

  • Hamas ble dannet i 1987, med utspring i Det muslimske brorskap.
  • Ismail Haniyeh er i dag den sunnimuslimske bevegelsens politiske leder.
  • Organisasjonens charter krevde opprinnelig utslettelse eller oppløsning av staten Israel.
  • Charteret ble revidert i 2017 og åpner for etablering av en midlertidig palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen, innenfor grensene fra før krigen i 1967. Det krever samtidig «frigjøring av hele Palestina».
  • Det reviderte charteret understreker at Hamas ikke vil krige mot det jødiske folk, men mot sionismen som de holder ansvarlig for «okkupasjonen av Palestina».
  • I 2006 vant Hamas valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene, men ble ikke anerkjent av omverdenen. USA, EU og Israel stempler gruppen som en terroristorganisasjon.
  • Hamas har siden hatt makten i Gaza, som er beleiret og ifølge FN fortsett er å anse som okkupert av Israel.
  • Israel og Hamas har siden 2007 utkjempet flere kriger.
  • 7. oktober gjennomførte Hamas et angrep mot det sørlige Israel der rundt 1150 mennesker ble drept.
  • Over 34.000 palestinere er siden drept i israelske angrep mot Gazastripen.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Les også: Derfor flykter velgerne fra arbeiderpartiene (+)

Les også: Her er AFP-grepene som kan sikre pensjonen din

Mer fra Dagsavisen