Kultur

Ullmann Tøndel og Reinsve til Cannes med «Armand»

Halfdan Ullmann Tøndels første langfilm, med Renate Reinsve i hovedrollen, inviteres til den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes.

Halfdan Ullmann Tøndel inviteres til verdens fremste filmfestival med sin første langfilm. I hovedrollen er Renate Reinsve, som går Cannes-løperen for andre gang, etter gjennombruddet med Verdens verste menneske.

Dette melder Norsk filminstitutt torsdag.

Det er ikke hverdagskost for debuterende filmskapere, og regissøren selv har ikke tatt en invitasjon for gitt:

– Dette er sånt man drømmer om, og nesten ikke tør å håpe på. Det har tatt ni år å realisere denne filmen siden jeg først fikk ideen, og det føles uvirkelig at den nå skal få sitt første møte med publikum på verdens viktigste filmfestival, sier Halfdan Ullmann Tøndel i en pressemelding.

.

Gir Reinsve æren

Han gir samtidig Renate Reinsve, som er godt kjent fra «Verdens verste menneske», og nå hovedrolleinnehaver i Ullmann Tøndels film, æren for at Armand i det hele tatt ble til, etter et samarbeid på Bergmans sommersted Fårö for ni år siden.

– Jeg og Renate spilte inn en kortfilm sammen der i 2015. Det ble så sterkt for oss begge at vi bare måtte jobbe sammen igjen. Så tar det jo lang tid å få en film finansiert, og jeg har rukket å tvile mye i det tiåret som har gått, men Renate har vært en klippe. Den kvelden hun vant prisen for Beste skuespillerinne i Cannes, sendte hun meg en SMS: «Tenk hvor bra dette er for filmen vår!», sier Ullmann Tøndel i pressemeldingen.

.

Reinsve spiller Elisabeth, som kalles inn til et foreldremøte på kort varsel. Sønnen hennes er anklaget for noe uklart, og snart er ting ute av kontroll, med både rektor, helsesøster og foreldre involvert.

Reinsve forteller at hovedrollen i Armand er det mest krevende hun har gjort:

– Halfdan og jeg har vært nære venner siden Fårö, og vi er en veldig god match på det kunstneriske, men en del av den matchen vår er også at vi liker å pushe ting veldig langt. Denne rollen krevde virkelig alt jeg hadde. Armand-innspillingen var så intens at jeg lå rett ut i to måneder etterpå, sier Reinsve i pressemeldingen.

Dagsavisen har forsøkt å nå Reinsve uten hell.

Tre verdenspremierer i Cannes

En annen ting å merke seg er at Andrea Berentsen Ottmar, produsenten av «Armand», har klart prestisjen å få sine tre eneste fiksjonsfilmer til verdenspremiere i Cannes: «Verdens verste menneske», «Syk pike» og «Armand».

– Jeg har hatt gleden av å jobbe med noen fantastiske regissører til nå, men det er første gang vi opplever å reise til Cannes med en debutfilm. Det er en utrolig anerkjennelse av Halfdan og kvalitetene til Armand. Dette betyr at filmen vår får en best mulig start på et liv på store lerreter over hele verden, sier hun i pressemeldingen.

Filmprodusent Andrea Berentsen Ottmar

Armand får verdenspremiere i Un Certain Regard-programmet under filmfestivalen i Cannes. I Norge har filmen ordinær kinopremiere 27. september.

Un Certain Regard

Ifølge NTB skal «Armand»konkurrere mot 14 andre internasjonale filmer i Un Certain Regard-kategorien., som har som mål å trekke fram innovative filmer som er litt annerledes enn det som ellers vises i Cannes, skape oppmerksomhet rundt yngre filmskapere. Filmen som vinner skal etterhvert distribueres i Frankrike.

Filmene er ifølge NTB «Norah» av saudiske Tawfik Alzaidi, «The Shameless» av Konstantin Bojanov fra Bulgaria, «Le Royaume» av korsikanske Julien Colonna, «Vingt Dieux!» av franske Louise Courvoisier, «Who Let the Dog Bite?» («Le Proces du Chien») av franske Laetitia Dosch.

«Black Dog» («Gou Zhen») av kinesiske Guan Hu, «The Village Next to Paradise» av somaliske Mo Harawe, «September Says» av gresk-franske Ariane Labed, «L’Histoire de Souleymane» av franske Boris Lojkine, «The Damned» («Les Damnes») av Roberto Minervini fra Italia, «On Becoming a Guinea Fowl» av zambisk-walisiske Rungano Nyoni.

De siste tre Un Certain Regard-kategorien ifølge NTB er «My Sunshine» («Boku No Ohisama») av Hiroshi Okuyama fra Japan, «Santosh» av britisk-indiske Sandhya Suri og «Viet and Nam» av Truong Minh Quy fra Vietnam.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen