Kultur

Rekordstøtte til mannen bak «Verdens verste menneske»

Joachim Trier får 20 millioner NFI-kroner til sin neste film, og filmversjonen basert på romansuksessen «Stargate» er tildelt 13,5 millioner fra Norsk filminstitutt.

Den neste filmen fra Oscar-nominerte Joachim Trier har mottatt 20 millioner kroner fra Norsk filminstitutt, en rekordhøy sum ifølge NFI. Neste prosjekt fra regissøren bak Oscar-nominerte og Cannespris-belønte «Verdens verste menneske» er et ambisiøst generasjonsportrett om en Oslo-familie.

Prosjektet som NFI omtaler som «Trier film nr. 6». Filmen har et budsjett på nær 81 millioner kroner, og er det neste samarbeidet mellom Joachim Trier og Eskil Vogt etter suksessen med «Verdens verste menneske» fra 2021.

Eskil Vogt og Joachim Trier på Oscar-lunsj for de nominerte i mars i år. «Verdens verste menneske» innbragte dem en Oscar-nominasjon for beste manus, i tillegg til nominasjonen for beste fremmedspråklige film. Foto: AP

Oscar-nominert duo

Duoen har samarbeidet på alle Triers spillefilmer. Triers sjette langfilm skal resultere i en nær, rørende og morsom fortelling om ensomhet og familie, og om kunstens forsonende evne, fortalt med originale fortellergrep hvor minner og samtid veves sammen, heter det i pressemeldingen fra NFI.

– Dette er et prosjekt som jakter på øyeblikk av menneskelig erkjennelse det er verdt å søke etter. Karakterene er fint avstemt med historikk, motstand og vilje. Skjæringspunktene går på kryss og tvers med deres forskjellige interesser og behov, sier konsulent Tom Gulbrandsen ved Norsk filminstitutt i pressemeldingen.

En premieredato er foreløpig ikke gjort kjent. «Verdens verste menneske» er Triers største kommersielle suksess til nå, nominert til beste manus og beste internasjonale film ved Oscar-utdelingen i 2021, og hovedrolleinnehaver Renate Reinsve fikk prisen Beste kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes.

Nye prismuligheter for Renate Reinsve, nå Amanda-prisnominert som Beste kvinnelige skuespiller. Foto: Heiko Junge / NTB

Julefilm av «Stargate»

Ingvild Rishøis romansuksess «Stargate» fra 2021 ble sammenlignet med både Charles Dickens og Astrid Lindgrens historier. Nå skal boka bli film ved regi av Ida Sagmo Tvedte. Filmprosjektet er tildelt 13,5 millioner NFI-kroner, og har manus skrevet av forfatteren selv og Ida Sagmo Tvedte. Stargate er oppkalt etter en brun pub på Grønland i Oslo, og foregår på Tøyen og Grønland øst i hovedstaden ved førjulstider. Der bor en far med sine to døtre, Ronja (10 og Melissa (11). Når han mister jobben som juletreselger begynner han å drikke seg ned på Stargate, og døtrene prøver å ta over virksomheten.

Forfatter Ingvild Rishøi har skrevet julefortellingen «Stargate», som handler om barn med foreldre som har rusproblem. To søstre som vokser opp på Tøyen må støtte hverandre gjennom jula.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dette er et juleeventyr om en far som gjør sitt beste, men ikke nok, en storesøster som prøver å fylle skoene til faren, og en datter som aldri slutter å håpe, heter det i omtalen fra NFI. Dagsavisens anmelder ble også rørt av boka, som solgte i over 40.000 og utgitt i 12 land.

– Denne filmen har potensial til å bli en moderne juleklassiker. En historie det er umulig å ikke bli berørt av, sier konsulent Cecilie Aspenes. Regi og manus er ved Ida Sagmo Tvedte, produsenter er Hege Hauf Hvattum og Yngve Sæther for Motlys. Filmen skal ha et totalbudsjett på 27 millioner kroner.

Skakkjørte søstre på Granca

Filmen «Butterfly» handler om to søstre som på hvert sitt vis er skakkjørte typer, oppvokst i en charter-resort i Gran Canaria. Filmen til Itonje Søimer Guttormsen er tildelt 10 millioner av NFI og skal ha et totalbudsjett på 40 millioner kroner. Filmen skal skildre de to søstrene, i voksen alder bosatt i Askim og Hamburg, og som etter nesten 30 år må reise tilbake til Gran Canaria når moren deres er død. Der venter det et svevende esoterisk og halvferdig retreat-senter oppe blant de kanariske fjellene.

Dette skal være en gøyal og energisk Granca-tur med en twist, en original, relevant, morsom og emosjonell film, med et manus som balanserer mellom humor og drama, lyder beskrivelsen fra Norsk filminstitutt. Regissør og manusforfatter er Itonje Søimer Guttormsen, og produsent er Maria Ekerhovd for produsentselskapet Mer Film.Mer fra Dagsavisen