Kultur

Hardtslående Circus-jazz

Det er dampende hett når Paal Nilssen-Love inviterer på musikalsk sirkus.

Dagsavisen anmelder

---

Paal Nilssen-Love Circus

Pairs Of Three

PNL

---

Paal Nilssen-Love er ikke bare en av landets fremste trommeslagere og mest hardtarbeidende musikere, han er en mester i å skru sammen nye prosjekter, som tar musikken nye veier og gjerne sprenger noen sjangergrenser på veien. Circus er ikke noe unntak. Bandet ble først satt sammen til Oslo World, og har senere begeistret blant annet under Moldejazz og Oslo Jazzfestival. «Pairs of Three» er bandets første album.

Samtlige musikere er kjente navn fra den norske musikkscenen, flere av dem er kjenninger fra andre prosjekter ledet av Nilssen-Love, ikke minst frijazzlokomotivet «Large Unit». Det er uansett et ypperlig sammensatt band, som i tillegg til Nilssen-Love selv består av Thomas Johansson (trompet), Signe Emmeluth (saksofon), Kalle Moberg (trekkspill), Oddrun Lilja (gitar), Christian Meaas Svendsen (bass) og ikke minst Juliana Venter (vokal).

På «Pairs of three» gyver de løs på musikk som i all hovedsak er signert Nilssen-Love, merket blant annet av trommeslagerens kjærlighet for brasiliansk musikk. Det er en kjærlighet som har preget også tidligere prosjekter fra Nilssen-Love, blant annet et samarbeid med brasilianske musikere som endte i albumet «New Brazilian Funk», der han også hadde med seg frijazznestor Frode Gjerstad på saksofon.

Selv om musikken stort sett er signert Nilssen-Love er det i aller høyeste grad et band vi møter her, det er et kollektivt løft, av musikere som med ulike stiler og personlige uttrykk setter sitt merke på dette musikalske sirkuset, enten vi snakker Mobergs halsbrekkende løp eller Liljas gnistrende soloer. Musikken, med et par neddempede unntak, har mye av det samme energiske drivet som preger det meste av det Nilssen-Love holder på med, ikke minst nevnte Large Unit, og du verden som det svinger av låter som «Hurgulove» og «Breakfast in Colombia».

Musikken preges også av inspirasjonen han har hentet fra andre prosjekter, men det har samtidig sitt helt særegne uttrykk, en av grunnene er Juliana Venters imponerende og unike vokal, som preger musikken på kraftfullt, lekent og teknisk briljant vis.

Resultatet er et storslått og fascinerende album fra et musikalsk sirkus som er vel verdt et besøk.

Paal Nilssen-Love Circus: Pairs Of Three