Kultur

Anja Lauvdal: Fri, utforskende og utfordrende musikk

Når Anja Lauvdal gir ut sitt første soloalbum gjør hun igjen noe utenom det vanlige.

Dagsavisen anmelder

---

Anja Lauvdal

From A Story Now Lost

Smalltown Supersound

---

Pianisten Anja Lauvdal har vært en av de mest omtalte musikerne i Dagsavisens jazzspalte i senere tid. Hun har spilt i gruppene Broen, Skadeyr og Finity, men lengst med Moskus, som hos oss ble omtalt som «noe av det mest unike i norsk jazz» da de ga ut sitt femte album, «Papirfuglen», tidligere i år. Hun var også musikalsk leder for Joni Mitchell-hyllesten som har gått sin seiersgang på jazzfestivaler i noen år. Samt kurator for samlealbumet «Frijazz mot rasisme», som vi også skrev om i vår.

Anja Lauvdal kommer fra Flekkefjord, som er selve småbyen i navnet til plateselskapet Smalltown Supersound. Lauvdal var bare seks år da selskapet ble startet, men begynte tidlig å interessere seg for alternativ musikk, og hørte mange av disse utgivelsene. Grunnleggeren Joakim Haugland skriver i en personlig betraktning at dette derfor kanskje er det ultimate Smalltown Supersound-albumet.

I den grad Lauvdals første soloalbum er jazz er det i betydningen fri, utforskende og utfordrende musikk. Litt som da en annen av de store pianistene i norsk jazz, Maria Kannegaard, ga ut sin «Nådeslås» i 2019. Lauvdals album er ikke like intenst, men legger seg i en mer ambient, reflektende stemning, med naturlyder som forsterkende element. Albumet inneholder ti korte spor, som kommer med fin kontinuitet. Derfor er dette en halvtimes lang tilstand, som det er godt å synke inn i.

Anja Lauvdal har kalt et av disse sporene for «Fantasie for Agathe Backer Grøndal», etter pianisten og komponisten (1947 – 1907) som hun har latt seg inspirere av. Musikken oppsto som pianoimprovisasjoner som hun har samplet og spilt videre på, og gitt videre til elektronikamusikeren Laurel Halo for videre bearbeiding. Halo står også som produsent for albumet. Hun bor visst i Berlin, og det er nesten så det går an å høre suset fra byens elektroniske historie. Som det heter i den sterkt forenklede algoritmeånden: For fans av side 2 på Bowies «Low», tidlig Klaus Schultze og Tangerine Dream. Eksperimentell musikk, men ikke vanskelig, bare stor og vakker.

Anja Lauvdal: From A Story Now Lost