Kultur

Kaizers Orchestra er tilbake

Kaizers Orchestra sa aldri at de tok et endelig farvel i 2013. Siden har det vært spekulert i hvor lenge det ble til de kom sammen igjen. Nå vet vi svaret.

Dagsavisen anmelder

I Dagsavisens årlige nyttårskonkurranse «Årets profet» har et av spørsmålene i mange år vært «spiller Kaizers Orchestra sammen igjen offentlig». Det er liksom dette som har vært det store spørsmålet i den lokale musikalske lekegrinda. Svaret har så langt vært nei. Det blir nok nei for 2022 også, men før neste år må vi finne på noe annet å spørre om. For nå vet vi at de spiller sammen igjen i 2023.

Gruppa la onsdag morgen ut 24 konserter i de fire største byene, men økte dette fort til 40 til sammen: Ti hver på Zetlitz i Stavanger (1.-23. september), Sentrum Scene i Oslo (6. – 28. oktober), Byscenen i Trondheim (3. – 25. november) og Verftet i Bergen (1. – 23. desember). Det ordinære billettsalget starter 11.11 klokka 11.11. Forhåndssalg er imidlertid i gang i flere kanaler, og onsdag formiddag var allerede 30.000 billetter borte. Dette forhåndssalget er en kvote av det totale tilbudet, så det kommer fortsatt til å selges billetter når salget åpner for alle fredag.

Kaizers velger prisverdig nok å spille mange konserter på store klubber i stedet for noen få på enorme arenaer. Gruppa vil med dette stå over festivalsesongen neste sommer, men det kan ligge i kortene at de kommer til å ta denne runden i 2024, når hjulene først har begynt å rulle igjen.

Kaizers Orchestra tok et foreløpig farvel i september 2013, med ni konserter for over 50.000 mennesker på DNB Arena i Stavanger. Janove Ottesen har hatt en aktiv solokarriere siden, med en lang rekke konserter og utgivelser. Senest den sesongbetonte singelen «Carnaby jul» for to uker siden. Han har også vært foredragsholder til inspirasjon for et mer tradisjonelt næringsliv. Geir Zahl har holdt en lavere profil, men ga ut singelen «Pusten» for tre uker siden. Gitaristen Terje Winterstø Røthing sa takk for alt med sitt band Skambankt forrige helg. Nå var alt klart for Kaizers.

Janove Ottesen er klar for å møte publikum igjen med Kaizers Orchestra. Her på jazzfestivalen i Molde i 2011.

Det har vært opplagt at denne gjenforeningen kom til å skje når tida var inne. Mellomrommet for avskjedskonserter og comeback blir stadig kortere, også for artister som høytidelig har sagt at de gir seg: Svenske Gyllene Tider skal på veien igjen neste sommer, bare tre år etter at de tok et sentimentalt farvel med sitt store publikum. A-ha var borte i fem år etter avskjedskonsertene i 2010. Kaizers klarte å holde igjen i ti år. Godt gjort, bare det! Foreløpig avslører Kaizers Orchestra ingen planer om nye sanger, men de kommer neppe sammen igjen for bare å hvile på gamle bedrifter.

Tidligere i høst fikk sangen «Hjerteknuser» fra 2010 et oppsving etter å ha blitt et lite fenomen med forskjellige TikTok-versjoner, og kom godt opp på strømmetjenestenes lister over de mest spilte sangene i landet. Så kom hintene fra dem selv. Janove har hele tiden siden han ble soloartist blitt spurt om når Kaizers kommer tilbake. Sist av NTB i sommer. – I could tell you, but then I’d have to kill you, som de sier i Hollywood, svarte han lattermildt.

Oljefatene skal vel også fram igjen når Kaizers kommer tilbake. Her med Terje "Killmaster" Winterstø Røthing i regnvær i Molde i 2011.

I oktober donerte gruppa en kasse med angivelig gamle T-skjorter til Fretex. Trøyer som kanskje ikke var så gamle som det ble hevdet, siden de hadde QR-kode på innsida. Det viser seg nå at koden gjelder som billett til en valgfri konsert på turneen. Utvalgte fans fikk mystiske pakker med spilledåser levert på døra. Mandag begynte meldingene å bli mer konkrete, med et eget nettsted (dinegamledagererna. no) som viste en video (komplett med ny musikk) som ikke lenger levnet noen tvil om at gruppa hadde planene klare for fortsettelsen.

For å få mer informasjon fra dette nettstedet må man gjennom en innlogging som bare virker på mobil, og akseptere vilkårene for tilgang til telefonnummer og e-postadresser. Vi som husker tida da det bare var rock’n’roll og ompa til du dør kunne bli litt utmattet i påvente av noe konkret nytt. Etter responsen på sosiale medier å dømme ser det ut som om fansen elsket det. Sjelden ser vi stort engasjement i musikklivet i vår tid. Det viser seg at adressen til nettstedet (dinegamledagererna. no) peker fram mot at turneen har fått tittelen «Dine gamle dager er nå». Ikke «Dine gamle dager Erna», som kunne vært like spennende.