Kultur

Nytt stjernelag med melodisk jazz

Mona Krogstad kommer fra en ny generasjon musikere uten grenser. Hennes første album i eget navn er likevel en ren jazznytelse.

Dagsavisen anmelder

---

Mona Krogstad

Virgo Sun

Øra Fonogram

---

Saksofonisten Mona Krogstad er med i det mye omtalte og svært aktive jazzmiljøet i Trondheim. Herfra har mange musikere tatt lange steg inn i andre former for musikk de siste årene. Også Krogstad når hun spiller i gruppa Juno, som vi mente levde opp til tittelen på debutalbumet «Young Star». Et album vi for øvrig berømmet for å begynne med noen herlige raut på saksofonen fra Krogstad. Hun var også med i bandet når Nosizwe Baqwa vant Heddaprisen for beste musikkteaterforestilling for «Mor av en nasjon» tidligere i år

All denne grensesprengingen er vel og bra. Men det er også godt å høre når det dukker opp nye album som bare helt utvilsomt er jazz. Det er her Mona Krogstad kommer inn med sin solodebut «Virgo Sun». Navn som John Coltrane, Sonny Rollins og Wayne Shorter blir fort nevnt når nye saksofonister spiller i gamle tradisjoner, men er ikke påtrengende sterkt til stede i spillet her.

Krogstad har med seg et stjernelag når hun gir ut sitt første album i eget navn. Trommeslageren Veslemøy Narvesen er overalt i ny jazz. Nesten, i hvert fall. Bassisten Bjørn Marius Hegge er også et velkjent navn i denne spalten, etter lovpriste album i flere sammenhenger. På piano hører vi Joakim Rainer Petersen, som med sin egen trio ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2022 i Molde i sommer. Alle disse er med på å sette sitt personlige preg på «Virgo Sun». De fine melodiene utbroderes med en rekke lekre improviserte detaljer fra de medvirkende, i et klart og dynamisk lydbilde.

Låtene beskrives som melodiske historier, komponert med utgangspunkt i minner og opplevelser. Lytterne får skape sine egne assosiasjoner, men vi får vite at «Sailor Man (Where Do You Go)» er til minne om saksofonistens far, som kom til Norge som båtflyktning fra Vietnam. Albumtittelen kommer av Krogstads interesse for astrologi, født som hun er med solen i jomfruen. Dette kan sammen med plateomslaget skape assosiasjoner til kosmisk, spirituell jazz fra tidlige tider, men «Virgo Sun» er jordnær, stemningsmettet musikk som hever seg over grensene for tid og rom.

Spiller på Nasjonal Jazzscene i Oslo onsdag 14. september.

Mona Krogstad: Virgo Sun