Kultur

Livlig og rørende med Dagny på Øya

Dagny er blitt en av landets store popstjerner de siste årene. Nå bekrefter hun at den mest fengende musikken passer godt på Øyafestivalen også.

---

5

KONSERT

Dagny

Øyafestivalen

---

«Øyafestivalen er en årlig pop- og rockfestival …» står det på Wikipedia. Hvis vi skal holde oss til disse gamle skillelinjene kan det sies at festivalen byr på betraktelig mye mer rock enn pop. Derfor er det så herlig å se Dagny Norvoll Sandvik på hovedscenen en tidlig kveldstime, en artist som har blitt en av Norges største popstjerner siden sist hun var på Øya.

Alt om Øya 2022 fra Dagsavisen

Dagny ble omtalt som en framtidig stjerne allerede da hun ble presentert på Øya-programmet i 2016. Hun hadde så vidt blitt kjent med singelen «Backbeat» i 2015, og ble kåret til årets nykommer på P3 Gull i 2016. På Øya i 2016 sang hun torsdag ettermiddag for enten noen hundre mennesker (Musikknyheter) eller noen tusen (Aftenposten). I år er det fredag kveld, og ganske mange tusen som venter på henne i Amfiet.

Anmelderne beklagde seg over litt for mange anonyme sanger i 2016. Dette er det i alle fall blitt en orden på siden sist. Den amerikanske superstjernen Katy Perry lånte refrenget på «Love You Like That» fra 2017, og fikk en verdenshit med «Never Really Over». «Somebody» ble kåret til Årets låt på P3 Gull i 2020. Albumet «Strangers/Lovers» overbeviste stort det samme året.

På Øya kommer Dagny inn på scenen sammen med bandet sitt, alle sammen uniformerte i det vi i musikksammenheng ble kjent med som 2-Tone, men som stilmessig ikke har noe med det Dagny presenterer i dag. Jeg er mer bekymret for at det må være varmt inne i kjeledressene deres på en dag som dette.

Dagny forteller at hun har vært klar for denne jobben siden hun ble booket i 2020. Ventetida kan ha gjort henne godt, for det er ikke sikkert det hadde blitt hovedscenen sent på dagen for to år siden. «Let Me Cry» er en litt forsiktig start på konserten. «Backbeat» kommer tilbake fra fortida, og slik disse blir framført kan det høres ut som Dagny og gutta vil spille rock, de også. Heldigvis skal ikke alle sangene få den samme rungende lyden. Men det er en anelse stor arena over showet. Allerede i femte sang, «Hit Your Heart», er det brennende pyroteknikk på scenen. Det hører visst med i stadig flere konserter i år, men igjen, er det ikke varmt nok som det er i fullt sollys?

Dagny, Øya 2022. Dagny Norvoll Sandvik

Dagny ga ut singelen «Pretty» med Astrid S mot slutten av fjoråret. Hun har visst framført den med en flere duettpartnere før i sommer, men her er det Astrid S selv som kommer inn og gjør jobben, som en stillere stund midt i timen.

Med «Fool’s Gold» begynner stemningen virkelig å ta seg opp. Mot slutten av sangen er det korist Monica Hjelle som holder showet i gang. Jeg ble også imponert over henne sammen med Chris Holsten på den andre siden av sommerferien. Festivalsesongen er full av slike mindre kjente helter som holder konsertene i gang.

Dagny selv er blitt borte fra scenen, inntil videre. Dette er fordi hun etter et kostymeskift dukker opp på et podium midt ute blant publikum og synger «Love You Like That». Hun tar sangen ned for å fortelle at hun har satt verdensrekord i hvor mange ganger det går an å presse ordene «I love you» inn i en sang, og ber folk å synge med. Nå synger de altså «I love you» til henne om og om igjen, og det er litt rørende å se og høre på. Så gjør hun det samme som Girl In Red kvelden før, splitter publikum så hun kan komme seg tilbake på scenen, riktignok på et ikke fullt så trangt område. Et røykshow i regnbuefarger avslutter sangen.

«Brightsider» er årets sommersingel fra Dagny, og bekrefter at standarden på materialet er høy for tida. «Come Over» holder humøret godt oppe. Til slutt kommer den som virkelig er en av de fineste norske popsangene i moderne tid: «Somebody», som virkelig setter liv i publikum, og får dem til å synge med alt de orker en gang til. Men helt til slutt demper Dagny bandet, og synger disse linjene med «somebody like you» så stille og vakkert at vi håper å høre få høre mer til denne siden av stemmen hennes en annen gang. Nå ble jeg rørt enda en gang. Dette var enda en fin konsert på Øya.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: