Kultur

Musikk mot meningsløse kriger

Jon Balkes Siwan er et helt spesiellt musikalsk samarbeid som kommer tilbake med lange mellomrom. Nå er anledningen her igjen.

---

Jon Balke Siwan

Hafla

ECM

---

Jon Balkes Siwan oppsto som et bestillingsverk for osloklubben Cosmopolites 15-årsjubileum i 2007, som et musikalsk, men også ideologisk manifest om sameksistens.

Sangene til Siwan er påvirket av sagn og poesi fra al-Andalus, det gamle navnet på den iberiske halvøya, som i århundrer var under islamsk styre, med full religionsfrihet. «Eit makelaust møte mellom kulturar», skrev denne spaltens grunnlegger Roald Helgheim om det første albumet, der den marokkanske sangeren Amina Alaoui og trompetisten Jon Hassel var sentrale medspillere. Konserten til oppfølgeren «Nahnou Houm» karakteriserte han som «noko av det vakraste denne medarbeidar har opplevd».

På det andre albumet hadde Mona Boutchebak fra Algerie tatt over som sanger. Hun er tilbake med Balke her, med et band på fem andre musikere fra Iran, Tyrkia og Norge, i tillegg til strykere fra ensemblet Barokksolistene. Jazzpianisten Balke holder seg i bakgrunnen, men har komponert musikken til tekster fra begynnelsen av forrige årtusen, av prinsesse Wallada bint al-Mustakfi og andre samtidige poeter. Dette er høystemte dikt om kjærlighet, som fortjener fin musikk for å komme til sin rett. Og det får vi sannelig her.

Takt og tone er basert på persisk og nordafrikansk tradisjonsmusikk. Her er ingen tendenser til kommersiell eller kulturell tilpasning av uttrykket. Musikken får utspille seg på sine egne premisser, og blir en stort, vakker manifestasjon av grunnideen: Samspill. Det som måtte være av jazz kommer eventuelt fram som musikalsk frihet.

Ideen til Siwan kom til Jon Balke i etterdønningene av krigen i Irak i 2003. Det nye albumet ble spilt inn i 2021, men Balke skriver på sitt nettsted at invasjonen i Ukraina setter Siwans virke inn i en ramme av to meningsløse kriger, begge basert på åpenbare løgner og forfalskninger, som understreker de politiske tankene bak prosjektet.

Siwan spiller på Maijazz i Stavanger 13. mai, og, som en naturlig følge av oppstarten, på 30-årsjubileet for Cosmopolite 18. november.

Jon Balke Siwan: HaflaMer fra Dagsavisen