Kultur

Nyåpning for Tord Gustavsen Trio

Tord Gustavsen har gjort endringer i trioen sin. Det fører også til endringer i lydbildet, men grunnlaget er lett gjenkjennelig.

---

Tord Gustavsen Trio

Opening

ECM

---

Tord Gustavsen har lenge vært en av Norges mest avholdte jazzmusikere, noe som ble slått fast en gang for alle da trioen hans gikk til topps på VG-lista med «The Ground» i 2005. Den gangen var platesalget fortsatt høyt, og han konkurrerte med Robbie Williams, Green Day og U2. Trioen hadde hatt en lang pause da de kom tilbake med «The Other Side» i 2018.

Fire år etter spiller Tord Gustavsen igjen med Jarle Vespestad på trommer, mens Steinar Raknes har tatt over bassen etter Sigurd Hole. ECMs grunnlegger Manfred Eicher er igjen oppført som produsent. Grunntonen er den samme, i musikk full av ettertenksomhet, godt egnet for stille refleksjon hos lytteren, men også med utfordrende elementer som oppdaterer spenningen. Tittelen «Opening» får trippel betydning: En ny åpning for bandet, å åpne seg for øyeblikkets inspirasjon, og, enda mer konkret, en feiring av et nyåpnet samfunn.

Åpningssporet «The Circle» setter tonen med en iørefallende melodi, som bygges opp med trioens romslige klanger til en stor og vakker høytidsstund. «Findings» har bass og trommer i fri utfoldelse, Gustavsen faller inn i friere form han også, før vi mot slutten kjenner igjen tonene fra «Visa från Rättvik». Folkemelodien som er kjent fra «Jazz på svenska» med Jan Johansson, som Gustavsen oppgir som et av sine store forbilder.

Gustavsen og Raknes er begge ført opp med «electronics» i tillegg til sine hovedinstrumenter. Det høres derfor ut som enda flere er med og spiller på «Helensburgh Tango» og «Re-Opening». «Ritual» har et enda sterkere uttrykk, der vi kunne tro at Raknes spiller elektrisk gitar. Her er også flere stillere stunder underveis, i «The Longing» og «Sheperd Song», og Gustavsen på sitt mest meditativt melodiøse i vakre «The Stream».

Mot slutten kommer to komposisjoner utenfra. Geirr Tveits «Fløytelåt» får en plystrende munter tolkning her. «Vær sterk min sjel» er en salme komponert av Egil Hovland, som tar albumet følsomt inn i stillheten etterpå.

Trioens turnéplaner for våren bekrefter at de fortsatt er etterspurt i vide kretser rundt i verden. De spiller bl.a. på Nasjonal Jazzscene i Oslo 21. april og St. Petri kirke i Stavanger 23. april.


Tord Gustavsen Trio: The Opening


Nyeste fra Dagsavisen.no: