Kultur

Stemningsfull høytidsstund

Mathias Eick gir ut enda et album med melodiøs trompetmagi.

Mathias Eick

When We Leave

ECM

Trompetisten Mathias Eick kalte en gang gutterommet der han satt og spilte plater for «Regnbuen». Dette var en hyllest til Rainbow Studio, der mange av de klassiske innspillingene fra plateselskapet ECM ble spilt inn. Vi kommer vel neppe nærmere drømmer som går i oppfyllelse enn at han nådde dit selv i 2008, og nå har vært der igjen, som vanlig med Manfred Eicher som produsent.

Mathias Eick vært en sentral spiller i norsk jazz siden gjennombruddet med Jaga Jazzist i slutten av forrige århundre, både som artist i eget navn og som sidemann. Han beskriver selv det nye albumet som en naturlig oppfølger til «Ravensburg» fra 2018. Mathias Eick spiller med Håkon Aase (fiolin), Andreas Ulvo (piano), Audun Erlien (bass), Torstein Lofthus og Helge Andreas Norbakken (begge trommer) og Stian Carstensen (pedal steel). Sistnevnte er nykommer i gruppa siden sist, og legger en ny dimensjon til gruppebildet. Vi hører med en gang det fine samspillet mellom musikerne i «Loving», der den litt uvanlige instrumenteringen lager en særegen lyd, som likevel høres ut som den naturligste ting i verden.

Jeg gir meg selv lov til å bruke ordet «vederkvegelse» i musikkanmeldelser én gang i året. Denne gangen er det spart helt til slutt, for et album fullt av sarte trompettoner, men også delikat spill i alle ledd. Nok en gang handler det om det som i anmeldelsen av «Ravensburg» ble kalt «utsøkt melodisk teft».

«Ravensburg» var musikk inspirert av historier om artistens slekt og venner. Vi får forklart at «When We Leave» handler om noen av disse personenes opplevelser i løpet av et vanskelig år. Detaljene i dette kan vi ikke akkurat høre i instrumentalsporene, men det i alle fall er musikk full av god omtanke og stille ettertenksomhet. I avslutningssporet «Expecting» leser Eick en egen tekst over musikken, om en liten hverdagslig situasjon som fører videre til visdomsord om hele livet som vi får med på veien.

23. desember gjør Mathias Eick sammen med Herborg Kråkevik den avsluttende lillejulaftenkonserten i «Kvelden før kvelden» i NRK TV.

Mathias Eick: When We Leave

---



Mer fra Dagsavisen