Kultur

Nils Petter Molvær: Flott nytt album etter et langt, tungt år

Nils Petter Molvær er tilbake etter sitt harde koronaår. Det er godt å høre trompetisten på sitt beste igjen.

5

Nils Petter Molvær

Stitches

BMG

For oss som ikke har kjent det på kroppen er det vanskelig å forestille seg hvordan det er å bli rammet hardt av koronaviruset. Enda verre må det ha vært for en som lever av å spille trompet, og er avhengig av full lungekapasitet. Men i sommer var Nils Petter Molvær tilbake på scenen, og her er han med et nytt album der han spiller videre i fin, velkjent stil

Det er fem år siden forrige «vanlige» album fra Nils Petter Molvær. «Buyoancy» fra 2016 ble etterfulgt av et mellomspill med reggaelegendene Sly Dunbar og Robbie Shakespeare i 2018, og et duoalbum med perkusjonisten Mino Cinélu i 2020. Nå spiller trompetisten sammen med Jo Berger Myhre på bass, Erland Dahlen på trommer og Johan Lindström på gitar – pedal steel attpåtil, noe som gir en nydelig annerledeshet i lydbildet.

«Stitches» er spilt inn både før og etter sykefraværet i fjor, først i Ocean Sound på Giske ikke så langt fra hana gamle hjemtrakter, senere med bandet isolert hver for seg. For utenforstående går det ikke an å høre forskjell på opptakene før, under og etter. Albumtittelen «Stitches» antyder kanskje at sporene er sydd sammen på mest smakfulle vis?

Albumet begynner sakte og stillferdig med «Median», med komponisten på sitt mest melodiøse, før rytmene setter inn. Slik fortsetter plata med god dynamikk, fra det mest følsomme til mer utagerende partier med hele bandet i full utfoldelse. «Honey In Your Head» legger seg søtt og godt i øregangene. «Angels Ahead» tar av til de høye sfærer så det suser i de samme ørene.

Albumet inneholder også utdrag fra Molværs bestillingsverk for Kongsberg Jazzfestival forleden, «Framework» i tre deler. For dem som hørte Kongsberg-konserten hadde det vært fint med fiolinisten Harpreet Bansal også i denne miksen, men hun kommer kanskje igjen en annen gang?

Mange jazzmusikere har lagt sin elsk på Radiohead, og gjort versjoner av sangene deres. Nils Petter Molvær har valgt seg den foreløpig siste av dem, balladen «True Love Waits», som han framfører sart og sakte, som en smektende avslutning på dette velkomne gjenhøret.

Nils Petter Molvær: StitchesNyeste fra Dagsavisen.no: